Ще преобърне ли изкуственият интелект бъдещия пазар на труда?

Ще преобърне ли изкуственият интелект бъдещия пазар на труда? Снимка: fusionchat.ai

Промяната е неизбежна, казват експерти

От личния до професионалния живот на хората, ИИ непрекъснато се интегрира в ежедневието ни, често внасяйки смут, но и подобрения.. Дискусиите за внедряването на ИИ се разгорещиха собено след излизането на ChatGPT през ноември 2022 г., най-вече по темата дали технологията ще замени хората на трудовия пазар.

Наскоро, на събитие в Цюрих управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева описа въздействието на ИИ като цунами, което ще удари работната сила. Според нея в световен бащаб ще бъдат засегнати около 40% от работните места, а в развитите икономики дори 60%. В същото време Георгиева подчерта, че хората нямат достатъчно време, за да се подготвят за промяната.

„Хората вече не са единственият основен източник на работна сила“, казва пред Euronews Ксиаочен Дзанг, основател и главен директор на AI 2030. Според него на настоящия трудов пазар хората все още играят основна роля и фокусът сега е по-скоро върху сътрудничеството между човек и машина. Експертът обаче е категоричен, че машината неотстъпно ще поема все по-голяма роля и от инструмент ще се превърне в част от самата работа.

Влиянието на ИИ върху пазара на труда е особено интензивно при кандидатстваненето за работа. Съвместен доклад на LinkedIn и Microsoft разкрива, че 66% от икономическите лидери дори не биха обмислили да наемат кандидат, който няма уменията да работи с ИИ, докато 71% биха избрали по-неопитен кандидат, който владее работата с технологията, пред опитен професионалист, който не използва ИИ.

Усещайки тенденцията, все повече хора овладяват ИИ-инструменти, особено в сферата на науката, където 75% признават, че използват ИИ в работата си, сочи още докладът. 

Според очакванията, много сфери на труда ще бъдат засегнати, а някои дори ще изчезнат. Експерти посочват, че например творческата индустрия е на ръба на огромна промяна, тъй като ИИ-технологията става все по-добра като качество и особено като ефективност – например в създаването на съдържание, дизайна, проучванията, редактирането и др. 

Сред другите застрашени професии са мениджмънта, бизнес-анализите и бизнес-консултациите, финансовото обслужване, счетоводството, продажбите от всякакъв мащаб, статистиката, инвестиционното посредничество, кредитния контрол, образованието, администрацията на всички нива, маркетинговия анализ, психоанализа, и др.

Според експертите, решенията са две: хората да овладеят и използват инструменти с ИИ, т.е., да преустроят начина си на работа, или да усъвършенстват уменията, които ги отличават от технологията, т.е., да развиват креативността си, каквато машините нямат. Така че тази автентична човешка способност има потенциала да бъде ценена изключително много.

Като задължетелно условие за избягването на възможната катастрофална ситуация на трудовия пазар, експертите посочват задължението на работодателите да проведат процеса за преобразуване на трудовите умения на служителите си. Това разбира се, предполага политика, която да подкрепи компаниите и да запази трудовия периметър на хората в новия му вид. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: