Главният прокурор в Хага поиска издаване на заповед за арест на премиера на Израел

Главният прокурор в Хага поиска издаване на заповед за арест на премиера на Израел

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) в Хага Карим Хан поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната на страната Йоав Галант

Това се съобщава на уебсайта (https://www.icc-cpi.int/news/statement-icc-prosecutor-karim-aa-khan-kc-applications-arrest-warrants-situation-state) на МНС. Според изявлението на Хан, Нетаняху и Галант са отговорни за "военни престъпления и престъпления срещу човечеството", извършени на палестинска територия (в ивицата Газа) най-малко от 8 октомври миналата година.

Нетаняху и Галант са обвинени, наред с други неща, в „иницииране на гладуване на цивилното население като метод на война“, в „умишлено причиняване на големи страдания, сериозни телесни повреди и жестокост“, в „умишлено убийство“ и „умишлено нападение срещу цивилно население“, както и в „други нечовешки прояви“.

Хан иска и ареста на трима лидери на Хамас - Яхя Синвар, Мухамад Дейф и Исмаил Ханийе. Прокурорът ги обвинява в убийства, изтребление, вземане на заложници, изтезания, малтретиране на затворници и сексуално насилие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: