Джо Байдън нареди на китайски криптомайнер да продаде земята си в САЩ

Джо Байдън нареди на китайски криптомайнер да продаде земята си в САЩ Снимка: cryptobriefing.com

Основанието е близостта на криптомината до ядрено съоръжение на американските военновъздушни сили в щата Уайоминг

Земята е собственост на MineOne Partners и партньори, съобщава Financial Times. Според президента Байдън контролният пакет акции на групата, регистрирана на Британските Вирджински острови, принадлежи на китайски граждани, които не са информирали правителството на САЩ за поверителната сделка от 2022 г.

Във военновъздушната база Уорън в югоизточен Уайоминг са разположени междуконтинентални балисични ракети Minuteman III с ядрено задвижване. В публикуваната заповед за продажба се посочва, че за копаене на криптовалута MineOne използват специализирано оборудване, включително чуждестранна технология, която представлява заплаха за националната сигурност.

„Близостта на чуждестранни имоти до стратегическа ракетна база и ключов елемент от ядрената триада на Америка, както и наличието на специализирано оборудване, произведено в чужбина, което потенциално би могло да улесни дейностите по наблюдение и шпионаж, представляват заплаха за националната сигурност на САЩ и ред държави“, се казва в публикуваната заповед..

За повериелната покупка на земята не е уведомен Комитетът за чуждестранни инвестиции на САЩ (CFIUS), който преглежда сделките със земя от съображения за сигурност.

Според президентската заповед MineOne трябва да премахне оборудването си от парцела в рамките на 90 дни и да го продаде до 120 дни от публикуването на заповедта. Документът също така забранява на групата и нейните партньори достъп до местоположението, освен с цел преместване на оборудването. 

Според Financial Times тези действия на Джо Байдън се обясняват с нарастващата загриженост в Американския конгрес, че китайски групи активно купуват земеделска и друга земя в Съединените щати, особено в близост до военни съоръжения.

Миналата година американски изтребител свали предполагаем китайски шпионски балон, който повече от седмица кръжешенад ядрено ракетно съоръжение край източното крайбрежие на САЩ в щата Монтана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: