Първата в света суперяхта, задвижвана с водород, е пусната на вода

Първата в света суперяхта, задвижвана с водород, е пусната на вода

Тя обаче няма да стигне далеч без дизелово гориво

Първата в света суперяхта с водородно гориво наскоро напусна сухия док на Feadship в Амстердам.

Корабът Project 821 достига 100 m дължина и съхранява 4 тона водород под налягане. Изпълнението на проекта в хардуер ще позволи водородните технологии да бъдат тествани на практика в областта на елитното корабоплаване. Това са първи, но важни стъпки в света на екологичните круизи.
 

Въпреки шумните изявления, яхтата все още не е в състояние да работи само с водород.

 Тя все още се нуждае от дизелово гориво. Биодизелът се използва за захранване на електроцентралите. 16 водородни клетки осигуряват поддръжка за „хотелски режим“ – осветление, отопление и климатизация, но покриват не повече от 80% от търсенето.

При необходимост корабът може да се движи с водород на кратки разстояния със скорост до 18 км/ч.

Като цяло, съхранението на водородно гориво изисква порядък повече пространство на кораба, отколкото съхранението на дизелово гориво, въпреки че енергийната интензивност на водорода, напротив, е с порядък по-висока от дизеловото гориво по отношение на този показател.

Проблемът е в специалните условия за съхранение на водород, който трябва да се охлади до -253 °C, а това са резервоари с двойни стени и сериозна топлоизолация, да не говорим за предпазни мерки при работа на оборудване под налягане. Освен това обслужването на горивни клетки изисква място за захранващи панели и контролни панели. Поради всичко това, по-специално, суперяхтата се оказа много дълга.

Разработчиците не крият, че яхтата Project 821 е пробна стъпка, за разработването и завършването на която беше необходимо да се създаде уникална регулаторна рамка, в която компанията беше подпомогната от такива бизнес лидери като Edmiston и Lloyd Register. Водородните клетки на борда на кораба ще му помогнат да бъде екологичен на местата за заставане на котва и при преминаване през курортни зони.

Някой ден водородното гориво ще осигури пълната работа на двигателите на суперяхта. Без тази първа стъпка това никога нямаше да се случи.

 

Источник:     Newatlas.com

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: