Президентът на Иран загина при катастрофа с хеликоптер

Президентът на Иран  загина при катастрофа с хеликоптер

Последна информация: Президентът на Иран загина при катастрофа с хеликоптер Иранският президент Ебрахим Раиси и неговият външен министър загинаха при катастрофа с хеликоптер в планински район, каза ирански официален представител в понеделник, след като издирвателни екипи откриха останките от хеликоптера в провинция Източен Азербайджан.

Хеликоптерът, на борда на който се е намирал президентът на Иран Ибрахим Раиси, е извършил "твърдо кацане", съобщава Associated Press, позовавайки се на иранската държавна телевизия.

Военните се насочват към мястото на инцидента. Според командващия корпуса на гвардейците на ислямската революция в провинция Източен Азербайджан, където е станала аварията, е получен сигнал от хеликоптер и мобилен телефон на един от членовете на екипажа.

Силният студ и мъглата могат да попречат на спасителите, алпинистите и служителите на "Червения полумесец" да стигнат до мястото на катастрофата, съобщиха по-рано ирански медии.

Съобщава се, че инцидентът е станал в планините на провинция Източен Азербайджан (административен център – Табриз), близо до град Джулфа, разположен на границата с Нахичеванската Автономна Република Азербайджан, на около 600 километра северозападно от Техеран.

Раиси беше на посещение в Азербайджан, където се срещна с президента Илхам Алиев, за да открие заедно с него язовир Гиз-Каласи. Това е третият поред язовир, построен от двете страни на река Аракс.

Както пише  IRNA, сред пътниците на хеликоптера, освен президента, са аятолах Али Хашем, имам Джума-Табриза, министърът на външните работи Хосейн Амир-Абдолахян, губернаторът на Източен Азербайджан Малик Рахмати и още няколко души.

Общо три хеликоптера са летели във въздушната колона на президента. Двата - с длъжностни лица и министри, са стигнали благополучно до местоназначението си.

Както съобщава CNN, официалният акаунт на Ибрахим Раиси в Instagram и държавната телевизия призова иранците да се "молят за президента и неговия антураж". Молитвите се провеждат в цялата страна.

 

НЕПОТВЪРДЕНО! : (Иранският президент Ибрахим Раиси загина??? и сега властите мислят как да информират хората за това.

За това пише Араш Азизи, старши преподавател по история и политически науки в университета Клемсън, в статия за The Atlantic. Според него тази информация му е била дадена от източник, близък до президента в Техеран.

    "Смъртта на Раиси е потвърдена и властите търсят начин да съобщят новината, без да предизвикват хаос. Не успях да потвърдя това независимо", пише той.)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: