Сезонът на сините дракони започна

Сезонът на сините дракони започна

Но учените напомнят на плажуващите да помислят два пъти, преди да ги докоснат

Ловците на слънчеви лъчи, които се тълпят по плажовете на Тексас този месец, могат да се натъкнат на гледка, която мнозина никога не са виждали – яркосини сребрист морски охлюв, известен като синия дракон.

Докато малките, 1-инчови същества може да изглеждат забавни, учените предупреждават, че докосването им може да доведе до болезнено ужилване.

Има всякакви истории за хора, които случайно са стъпили върху сини дракони или са ги вдигнали и стиснали и са били ужилени. И да, не свършва добре“, каза Джейс Тунел, морски биолог от Тексаския университет A&M в Корпус Кристи.

Сините дракони, известни научно като Glaucus atlanticus, плават по повърхността на океана, хранейки се с токсини от португалски молюски и други подобни на медузи организми. Тъй като югоизточните ветрове се усилват през пролетта, охлювите изплуват до брега с потенциала да освободят тези опасни токсини сред нищо неподозиращите плажуващи.

Ужилването би било 3 до 5 пъти по-силно отколкото от молюска“, казва Тунел, който е забелязал един от първите сини дракони за сезона на остров Норт Падре миналия месец. Болката може да продължи до три часа.

Веднага ще разберете, ако сте ужилени от син дракон“, казва Тунел. „Ще бъде силна болка. Ще се почувствате сякаш някой стърже по кожата ви с игли.“ 

Сините дракони живеят в Атлантическия, Тихия и Индийския океан, но местообитанието им се разширява, според American Oceans – застъпническа група, която има за цел да образова обществеността за морските видове. „Има примери на източното и южното крайбрежие на Южна Африка, в европейските води, близо до Мозамбик и край източното крайбрежие на Австралия“, пише групата.

Не е направена окончателна връзка с изменението на климата, но учените казват, че вероятно е фактор. „Със затоплящите се температури бихме очаквали хабитатът на синия дракон да се разшири с времето“, казва Тунел.

Една от причините да чуваме повече за сините дракони сега е повишената осведоменост. „Мисля, че просто ги забелязваме повече“, казва той.

Сините дракони могат да жилят във водата, ако се почувстват застрашени или развълнувани, и дори след като излязат на брега и умрат. Много хора не знаят това и първият им инстинкт често е да ги докоснат, както се вижда от видеоклипове в социалните медии.

Много е красиво“, казва Санди Харисън, който пътува до Тексас, за да избяга от зимата в Небраска, докато гледа снимка на отровния охлюв. „Ще се опитам да го вдигна.“

Други, като родената в Корпус Кристи Хана Сторбек, знаят по-добре. „Изглежда страхотно, но съм чувала, че са наистина опасни“, казва тя.

Лошата реакция на ужилване може да причини повръщане и дезориентация, което да доведе до спешното отделение.

Не знаете как тялото ви ще реагира на отровата и това е ключът“, казва Тунел. "Тялото на всеки реагира различно."

Учените съветват ако сте ужилени да полеете мястото с оцет или топла вода, но не влизайте в океана и не го търкайте с пясък.

Родителите, които се отправят към плажа с малки деца, трябва да бъдат особено внимателни, ако има сини точки, осеяни по бреговата линия, и да разговарят с детето си да не пипа нищо, без първо да попита възрастен, казват експертите.

Направете снимка, направете малко видео или нещо подобно. Ако искате да го вземете и да го поставите във вода, за да видите как се разтваря, използвайте лопата. – казва Тунел. — Но не го докосвайте.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: