Учудващо е, но и през 2024 г. компютърните дискети все още се използват

Учудващо е, но и  през 2024 г. компютърните дискети все още се използват Снимка: pxhere.com

Ентусиасти съществуват

Въпреки че царуването на дискетите приключи, нови дискове не се произвеждат повече от десетилетие, за някои те си остават изненадващо актуални, съобщава BBC. Такива услуги, като Floppydisk.com, обслужват пазарната ниша на любителите и индустриалните потребители.

За Том Перски, собственик на Floppydisk.com, този бизнес е учуддващо печеливш. Той продава "нови" (неразпечатани) дискети, започващи от цена 10 долара, а клиентите му са разпръснати по целия свят.

Кои са най-интересните потребители? Предприятия, зависими от дискети за критично важни операции. Перски споменава авиокомпании (потенциално за актуализация на софтуера на Boeing 747) и дори системи за лекорелсов транспорт, такива като метрото в Сан Франциско. Тяхната зависимост се дължи на използването на остарял хардуер, в който липсват съвременни средства за съхранение на данни, като твърди дискове.

Например, метрото в Сан Франциско ежедневно използва дискета, за да стартира системата за автоматично управление на влаковете. Рестартирането на системата изисква ежедневно "поправяне" на дискетата, тъй като компютърът няма постоянна памет.

Тази зависимост от остарелите технологии си има и обратна страна -киберсигурността. При използването на дискети в качеството им на единствен интерфейс, вероятността от заразяване със зловреден софтуер е значително намалена, отбелязват експертите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: