Грандиозен медицински скандал разтресе Обединеното кралство

Грандиозен медицински скандал разтресе Обединеното кралство Снимка: uk.news.yahoo.com

Доклад от панеделник разкрива, че при различни терапии в периода между 1970 и 1990 г. над 30 000 души са били лекувани със замърсени кръвни продукти, което е довело до заразата им с ХИВ и хепатит С

В доклада се подчертава, че скандалът, определен като „бедствие” би могъл да се избегне, ако не са били предприети „смразяващи” опити за прикриване наистината, включително унищожаването на медицински документи. 

Обръщайки се към Камарата на общините в понеделник, премиерът Риши Сунак се извини и обеща, че засегнатите ще бъдат компенсирани и нищо подобно няма да се случи отново. „Днешният доклад показва морален провал, продължил десетилетия, и засегнал сърцето на нашия национален живот - от Националната здравна служба до държавната администрация на редица правителства, проваляйки доверието в институциите по най-мъчителен и опустошителен начин”, заяви Сунак. 

Сред засегнатите са хора, на които е преливана кръв при лечение на травми след инциденти, при рутинни или спешни операции, както и при раждане. Друга голяма група засегнати са пациенти с кръвни заболявания, например хемофилия. Около 3000 души от така „лекуваните” са починали, а други са останали със здравословни усложнения за цял живот и вече десетилетия се борят да изкарат истината на светло. 

Смята се, че замърсената кръв идва основно от изправителни заведения, където за кръводаряване затворниците получават бонуси, въпреки по-високия риск от зарази. Тъй като Обединеното кралство не произвежда достатъчно кръвни продукти, в посочения период липсата им е попълвана с внос от САЩ.

Според доклада, Министерството на здравеопазването е взело умишлено решение да се унищожат документи, показващи, че британската система на здравеопазване е забавила въвеждането на скриниг на кръводарителите за хепатит С. През 1993 г. документация се унищожили и в Консултативния комитет по вирусологична безопасност на кръвта (ACVSB). 

Докладът изследва унищожаването и изчезването на медицински досиета и от болници, лични лекари и здравни съвети, подчертавайки „емоционалната травма” на потърпевшите, техните близки и наследници. 

Според пациентски организации, прикриването не е изненада, както обаче не е лична отговорност на отделни здравни служители. „Това е резултат от поколения на отричане, забавяне и прикриване Ние го знаем от десетилетия, сега и светът го знае", казват от Обществото на хемофилиците. 

От кампанията Tainted Blood се надяват, че настоящият доклад ще сложи край на прикриването, давайки ясен знак, че „това не може да продължи”.

За обещаните обезщетения британското правителство предвижда пакет на стойност около £10 милиарда, който ще бъде обявен тази седмица. Липсата на медицинска документация обаче затруднява някои от кандидатите за обезщетение. Досега са изплатени междинни компенсации от около £ 100 000 на близо 4 000 от засегнатите или техните опечалени близки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: