Гигантът TSMC ще построи първия европейски завод в Дрезден

Гигантът TSMC ще построи първия европейски завод в Дрезден

Тайванската компания съобщи, че договорът за строителство е одобрен

Общата стойност на проекта ще надхвърли 10 милиарда евро.

Водещият производител на полупроводници Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) одобри изграждането на завод за производство на чипове в Дрезден в Източна Германия.

В прессъобщение на компанията се казва, че TSMC ще създаде съвместно предприятие с трима европейски партньори: Infineon Technologies (Германия), Robert Bosch (Германия) и NXP Semiconductors (Холандия).

Общата инвестиция в проекта ще надхвърли 10 млрд. евро, като част от средствата ще бъдат отпуснати от Европейския съюз и германското правителство.

TSMC ще притежава 70% дял в съвместното предприятие European Semiconductor Manufacturing Co., като останалите 30% ще бъдат поравно разпределени между трите европейски компании.

TSMC инвестира почти 3,5 милиарда евро в бъдещия завод.

Строителството е планирано да започне през втората половина на 2024 г., като производството е планирано да започне в края на 2027 г.

Очаква се изграждането на предприятието да разкрие 2000 работни места за високотехнологични специалисти.

В средата на юни Берлин обяви увеличение от близо 10 милиарда евро субсидии за съперника на TSMC, американския полупроводников гигант Intel, който строи нов завод в Магдебург.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: