Китайски бойни самолети отново нахлуха в тайванското въздушно пространство

Китайски бойни самолети отново нахлуха в тайванското въздушно пространство Снимка: scmp.com

Днес китайска военна ескадрила от 19 бойни машини, в т.ч. 12 изтребителя J-16 и два бомбардировача H-6 с ядрена мощност, наруши зоната за противовъздушна отбрана на Тайван.

Тревожното развитие предизвика опасения от война и принуди военновъздушните сили на Тайван да предприемат предупредителни действия, обяви тайванското министерство на отбраната.

Според последни данни, от началото на годината над 100 китайски самолета са нарушили въздушното пространство на острова. Само преди дни в района преминаха други 10 китайски изтребителя, съобщава express.co.uk.

Миналата седмица Тайван обяви, че увеличава военните си разходи за следващите пет години с $ 8,7 милиарда. По този повод в изявление на тайванското министерство на отбраната се казва: „Предвид честите сериозни заплахи от Китай, тайванската национална армия се зае активно с подготвителни работи и спешно въоръжаване с модерно оръжие и оборудване“.

Китай продължава да засилва натиска върху Тайван и да го разглежда като своенравна китайска провинция. Тайван и Китай се разделят по време на гражданска война през 1949 г., но Китай винаги е претендирал, че островът е „по-скоро част от единен Китай, отколкото отделна държава”.

Продължаващият натиск върху международната общност от страна на Китай затруднява силно интегрирането на Тайван в глобални международни структури от всякакъв тип. 

В сряда Тайван подаде молба за присъединяване към Споразумението за транс-тихоокеанско партньорство (CPTPP), в което членуват 11 държави, в т.ч. Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. След Брекзит и Великобритания проявявя интерес от присъединяване към договора. Тайван аргументира кандидтурата си, заявявайки че страната развива демокрация и разчита на върховенството на закона, прозрачното законодателство и зачитането на личната собственост и човешките права. 

Седмица по-рано и Китай е подал заявка за членство в CPTPP, но според главния преговрящ на Тайван, двете стъпки нямат нищо общо. 

Междувременно, от китайското външно министерство отхвърлиха възможността Тайван да се включи в споразумението и заявиха: „Китай е твърдо против всяка страна, която има официални връзки с Тайван, както и против сключвнето на официални договори с Тайван от страна на коя да е държава или организация“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: