Китайски учени създадоха батерия два пъти по-добра от литиевата - с воден електролит

Китайски учени създадоха батерия два пъти по-добра от литиевата - с воден електролит

Учени от Китай наскоро публикуваха статия в списание Nature за нова обещаваща алтернатива на литиевите батерии

 Според изследователите те са разработили електролит на водна основа, който не гори.

Но не става въпрос само за безопасността на „воднитебатерии. Те могат да съхраняват почти два пъти повече енергия от най-новите литиеви батерии - до 1200 Wh/L.
 

За разработката съобщиха учени от Далианския институт по химическа физика към Китайската академия на науките. Предложеният от тях воден електролит съдържа разтвори на йод и бром.

В миналото учените изследваха възможността за създаване на батерии с по-висок капацитет, използващи водни електролити без използването на литиеви соли, но те не успяха да се издигнат над марката от 200 Wh/L. Такива батерии също могат да се използват, но само в системи за съхранение на енергия. За електрически превозни средства такива характеристики на батерията не са подходящи.

Изследователите са създали няколко прототипа на батерии с водни електролити. Когато кадмий беше използван в анодния материал, се оказа, че след 300 цикъла на разреждане, капацитетът на батерията намалява до 78%. Смяната на анода с ванадиев демонстрира „значителна стабилност на батерията“ – тя издържа 1000 цикъла на разреждане без значителна загуба на капацитет.

Що се отнася до плътността на съхранение на енергия, демонстрирана от батерията с воден електролит, по този параметър тя надмина дори някои батерии с твърдотелни електролити. В същото време той може да бъде сравнима по производствени разходи с класическите литиеви батерии, което ще бъде несъмнен пробив, ако работата достигне етапа на комерсиализация.

„Нашата работа демонстрира, че са възможни безопасни водни батерии с висока енергийна плътност, предлагащи опция за развитие на свързано към мрежата съхранение на енергия и дори електрически превозни средства“, казвата учените в доклада си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: