Най-малката държава в света е морска крепост от 4 декара

Най-малката държава в света е морска крепост от 4 декара

Има своя собствена конституция и национален химн

Най-малката държава в света е малко повече от платформа в Северно море. Въпреки малкия си размер обаче, княжеството има знаме, валута, национален химн и отбори по американски футбол.

Сийленд е микродържава, разположена на около 6,5 мили от брега на Съфолк, в източната част на Англия, с очарователна история.

По време на Втората световна война британското правителство построява няколко острова-крепости в Северно море, за да защитава крайбрежието си от германските нашественици.

Повече от две десетилетия по-късно една от тези изоставени постройки привлича вниманието на бившия майор Рой Бейтс, бивш служител на британската армия, който влиза в спор с британските власти за военноморска крепост на име Нок Джон, по-близо до брега, откъдето управлява собствената си радиостанция „Radio Essex“1.

Според страницата на правителството на Сийланд, станцията на г-н Бейтс и други като нея са били нежно известни сред медиите като „пиратски“ радиостанции и са били много обичани от британската публика, защото са доставяли всичко, което BBC по онова време не е: поп музика и забавни водещи.

След няколко години правителството на Обединеното кралство поставя под въпрос легитимността на окупацията на крепостта от г-н Бейтс. Той води неуспешна съдебна битка и е решено, че Нок Джон попада под юрисдикцията на Обединеното кралство.

След като е изгонен от крепостта си на Бъдни вечер през 1966 г., г-н Бейтс научил, че съществува друга почти идентична конструкция, извън юрисдикцията на Обединеното кралство. На около 7 морски мили от брега, платформата от бетон и стомана, известна като Roughs Tower, е извън приетия диапазон от 3 мили от териториалните води.

Възнамерявал да поднови своята радиостанция, но вместо това г-н Бейтс и семейството му се заели да спечелят този остров-крепост, който наричат Сийленд – Световен рекорд на Гинес за „най-малката територия, която претендира за статут на нация“.

На 2 септември 1967 г. бившият майор официално обявява Княжество Сийланд. Обявява съпругата си Джоан за княгиня и дарява сина си тийнейджър Майкъл и дъщеря си Пенелопе със собствени кралски титли.

Меденият месец обаче не продължава дълго. Британското правителство, разтревожено от потенциалните проблеми, които една нова страна може да донесе само на мили от брега, нарежда на военните да превземат и унищожат проблемната крепост. Според официалните отчети, в месеците след обявяването на независимостта, синът на майор Бейтс, принц Майкъл, „отблъсква не по-малко от седем опита за въоръжени инвазии, използвайки арсенал от оръжия, коктейли Молотов и самоделни снаряди“.

Принц Майкъл, който е британски гражданин, е обвинен в няколко престъпления след завръщането си на британска земя. В крайна сметка обаче английски съд постановява, че Сийланд не е част от Обединеното кралство и той е освободен.

През следващите години са въведени много маркери на суверенитет, включително марки и монети, сечени като сийлендски долари. До 1975 г. 106 души имат гражданство на Сийленд заедно с паспорти, които им дават достъп до страната с площ от 13 993 квадратни фута. Наистина отдаден на каузата си, г-н Бейтс изготвя собствената конституция на микронацията, както и национален химн и знаме.

През годините Sealand е преживял много възходи и падения, но продължава да съществува и до днес.

Нацията от по-малко от 1 акър се състои от седем стаи в кулите под водолинията, напълно оборудвана кухня, всекидневна, тоалетна, фитнес зала, параклис на различни религии, и затвор.

Електричеството се получава с помощта на комбинация от вятърни турбини и слънчеви панели, а прясна питейна вода се събира от валежите.

Микронацията може да се похвали с редица национални спортни отбори, включително два по американски футбол – мъжкият Sealand „Seahawks“ и дамският Sealand „She-Hawks“. 

През лятото страната е домакин на изтощително благотворително плуване в открити води от Сийланд до Обединеното кралство, а екипът й от алпинисти изведе знамето на Сийланд до върха на четири от седемте най-високи върха в света, включително Еверест. Малката нация има също отбори, които се състезават под флага на Сийланд в кърлинг, хокей на лед и бягане на дълги разстояния.

Майор Бейтс почива на 9 октомври 2012 г. на 91 години. Съпругата му, княгиня Джоан на Сийланд, почива на 86 години на 10 март 2016 г. Техният син, г-н Майкъл Бейтс, е настоящият принц на Сийланд и живее в Съфолк, в Обединеното Кралство.

В изявление при смъртта на майка си принц Майкъл казва: „Родителите ми винаги ще бъдат запомнени с това, че разтърсиха установения ред с пиратско радио, обявиха независимостта на Сийланд и се изправиха срещу Кралския флот и други чужди правителства.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: