Майнерите на биткойни започнаха да усещат ефекта от халвинга

Майнерите на биткойни започнаха да усещат ефекта от халвинга Снимка: https://pixabay.com/

как се проявява той?! Приходите им паднаха до рекордно ниско ниво след събитието

Анализатори твърдят, че е сформирана нова норма на възвръщаемост в областта на копаене на криптовалута след четвъртия халвинг

Копачите на биткойн започнаха да усещат ефекта от халвинга - приходите им паднаха до ново дъно. След 20 април техният основен източник на доходи е намален наполовина и те са принудени да се адаптират към новите пазарни условия.

Халвирането е планирано и програмирано събитие в биткойн кода. Новите биткойни се създават от копачи, чиито компютри извършват сложни изчисления, които потвърждават транзакциите в публична книга, наречена блокчейн. Тези транзакции са пакетирани в блокове и миньорите се състезават помежду си, за да видят кой ще финализира новия блок от транзакции, тоест ще го добави към блокчейна.

Когато блок от транзакции най-накрая бъде потвърден от миньор, този майнер получава новоиздадени биткойни под формата на така наречената награда за блок. Размерът на тази награда на 20 април отново беше намален наполовина - от 6,25 на 3,125 BTC.

Приходите на миньорите се състоят от два фактора: фиксирана награда за добавяне на нови транзакционни блокове към блокчейна и такси за обработка на потребителски транзакции. Първият източник трябваше да намалее наполовина след преполовяването на 20 април, а вторият остана на нетипично високо ниво до началото на май, но също намаля в началото на май.

Размерът на комисионните не зависи от сумата, а от размера на данните за транзакцията в байтове. Пространството в един транзакционен блок е ограничено и колкото по-голямо е търсенето за него, толкова повече се увеличават таксите. С появата на протоколите Ordinals и Runes (аналози на NFT за Bitcoin) стана възможно добавянето на медийни файлове към транзакциите, което значително повлия на общия размер на транзакциите и в резултат на това комисионите, които копачите получават за обработката им .

Протоколът Runes стартира едновременно с разполовяването на биткойн, с негова помощ е възможно да се издават колекции от токени, около които веднага възникна спекулативна треска. В опит да популяризират транзакцията до „юбилейния“ блок номер 840 хиляди, където се извърши халвингът, потребителите платиха завишени такси - повече от $100 за прехвърляне на биткойни и хиляди долари за издаване („монетния двор“) на токени на формат BRC-20 и Runes. Смята се, че токените от първите блокове след преполовяване може да имат по-голяма стойност за спекуланти и колекционери в бъдеще.

Този ефект не продължи дълго. До началото на май комбинираните приходи от блоково възнаграждение и комисионни паднаха до ново дъно, достигайки $26,3 милиона, според Blockchain.com. Преди халвинга миньорите печелеха средно около 60 милиона долара на ден.

Данните за портфейлите на най-големите пулове за копаене са публични, така че аналитичните услуги могат да проследяват доходите на миньорите в реално време. Публичните минни компании също изпращат месечни финансови отчети до регулаторите, които са публично достъпни.

Намаляването наполовина логично намали броя на добитите биткойни. Канадската минна компания Hut 8 съобщи, че е добила 36% по-малко монети през април в сравнение с предходния месец - 148 BTC в сравнение с 234 BTC през март. Според The ??Miner Mag, Hut 8 е демонтирал повече от 25 хиляди устройства за копаене през април, за да сведе до минимум престоя на нерентабилно оборудване.

Рекордният ръст на курса на биткойн през март даде на миньорите значителни приходи, които те използваха за закупуване на оборудване или нов капацитет. Например американската Bitfarms обяви, че ще похарчи 240 милиона долара за закупуване на по-ефективно оборудване, за да се адаптира към последствията от халвинга. Най-голямата минна компания в Съединените щати, Marathon Digital, похарчи повече от 200 милиона долара за закупуването на центрове за данни за разполагане на оборудване.

На фона на рекордно увеличение на трудността при копаене след преполовяване и намаляване на таксите за транзакции в биткойн мрежата, ключов индикатор за рентабилността на копаене на първата криптовалута, Bitcoin Hashprice Index, постави исторически минимум на 2 май, достигайки $40 .

Стойността на индикатора от $50 на 7 май показва, че биткойн майнер, изразходвайки 1 petahash за секунда (PH/s) изчислителна мощност на ден, може да спечели $50. За сравнение, в края на 2021 г. цифрата достигна $3,5 хил. От началото на 2024 г. до халвинга тя беше в диапазона от $77 до $120.

Експертите са изчислили, че след халвинга средната цена на копаене на един биткойн ще се увеличи до 53 хиляди долара. Основателят на аналитичната платформа CryptoQuant Ки Йонг Джу пише, че биткойнът трябва да остане над80 хиляди долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: