Идеи за екологичен бизнес: Хидропоника - растения върху вода

Идеи за екологичен бизнес: Хидропоника - растения върху вода Снимка: lifeglobe.net/

Какво представлява хидропониката?

Руският портал lifeglobe.net пише, че хидропониката е наука за отглеждане на растения без почва. Терминът произхожда от гръцките думи „хидрос", което означава вода, и „понос"- работа.

Подобно на всички живи същества, растенията се нуждаят от хранителни вещества, за да растат и да се развиват. Тези хранителни вещества се абсорбират от почвата и се разпространяват в различни части на растението. Но ако си мислите, че растенията не могат да виреят без почва, грешите.

В продължение на векове учените са смятали, че почвата е важен елемент от растежа на растенията. Въпреки това почвата лесно може да бъде заменена с друга хранителна среда, в случая - с течност, която съдържа в себе си всички хранителни вещества, необходими за растежа. Така отглежданите растения се наричат водни култури. 

Как да използваме хидропониката в дома си?

Стъпка 1: Създаване на хранителна среда

Първо трябва да създадем хранителна среда, която да замени почвата. Хранителната среда е вода с хранителни вещества и минерали, които са важни за растежа на растенията. Най-елементарната хранителна среда трябва да съдържа азот, фосфор, калий, калций, магнезий и сяра.

Вещества като гипс, вар, костно брашно или черупки от яйца са богати на калций, обелките от банан са с високо съдържание на калий, хлебна мая се добавя заради фосфора, а бобът и водата от леща могат да се използват като азот. Бъдете внимателни обаче, тъй като пропорциите не са перфектно измерени и тествани, така че може да се наложи да опитате няколко пъти, преди да направите всичко правилно.

Стъпка 2. Инсталиране на хидропонната система

Общата идея на водните култури се състои в това, да се окачи растението на опора и да се спуснат корените му в хранителната среда. По този начин растението ще има безкраен запас с хранителни вещества. Следователно, ако искате да се занимавате с отглеждане на водни култури, ще ви е необходимо нещо повече от обикновена вана.

Можете да закрепите парче мрежа над ръба на ваната, да вдигнете растенията над нея и след това да напълните ваната с хранителна среда. Има много начини за закрепване на растенията, така че корените им да се подхранват с водния раствор. Всичко, което трябва да направите, е да се уверите, че хранителната среда е правилно балансирана, че корените винаги са потопени в течността и че растението получава през цялото време достатъчно слънчева светлина.

Предимства на хидропониката

С какво тя е по-добра от традиционното земеделие? Първо, при този метод всичко е много по-подредено и чисто. Ако мразите да цапате рцете си в калта, тогава хидропониката е вашият правилен избор. Тъй като растенията в хидропонната система имат свободен достъп до вода и хранителни вещества, те не изразходват допълнителна енергия, за да развият сложни коренови системи. В резултат вие ще получите по-свежи и по-здрави растения, а също така ще увеличите добива два пъти по-бързо.

Когато учените сравняват хидропониката и традиционното земеделие, те откриват, че растенията, отглеждани на вода, показват увеличение на добива с около 17%. В друго проучване картофите, отглеждани в хидропоника, дават 75 картофа, докато тези, отглеждани в почвата - само 3 до 5 картофа. Същевременно хидропонните картофи се оказват с 51% повече от тези, отглеждани в саксии.

Можете също така да използвате хидропоника на места, където традиционното земеделие е невъзможно. Също така чрез хидропоника можете да увеличите зелените площи във вашето жилищно пространство. Това изисква само около 10% вода и 25% от торовете, необходими за почвеното селско стопанство. Можете да отглеждате пресни култури в градината, имайки съвсем малък опит.

Търговска хидропоника

Учените са използвали водни култури в една или друга форма от началото на 30-те години на миналия век. Тези култури, обаче, са внимателно наблюдавани в лаборатории при определени условия. При това са се използвали само за изучаване на структурата и храненето на растенията. Използването на хидропониката за търговско производство е било рядкост. Тогава все още не е имало стандартизирани хранителни среди, които могат да бъдат поръчани по интернет, както е сега.

В момента пазарите на хидропоника растат с невероятни темпове. Глобалният пазар на хидропоника се очаква да нарасне до около 724,87 милиона долара до 2023 г.

Недостатъци на хидропониката

Защо хидропониката все още не е достигнала традиционното земеделие? Основната причина е, че първоначалната цена на инвестициите за търговското ѝ използване може да се окаже висока. Освен тези икономически ограничения, учените са изправени и пред други предизвикателства, които възпрепятстват широкомащабното производство.

Всички съществуващи технологии използват сложно оборудване и скъпи материали за почистване. Учените все още не са успели да разработят достатъчно проста процедура, която дори и най-неквалифицираният работник би могъл да използва с малко помощ.

Всички съществуващи днес методи първоначално са били използвани за изучаване на физиологията и храненето на растенията. Те не решават проблемите, пред които са изправени големите земеделски стопанства. Освен това учените не са изучили напълно динамиката на водата в хидропонните системи. Не могат да си обяснят защо и как растенията, отглеждани на хидропоника, имат различна коренова архитектура.

Изводи

Теоретично всички растения могат да се отглеждат на хидропоника, но ние не знаем как ще реагират на хидропонните системи растенията от различни видове при различни климатични условия. Също така не знаем какво е значението на разликите във видовете корени. На първо място, не сме изяснили как сериозната промяна в стила на отглеждане ще повлияе на еволюционното бъдеще на видовете.

Дори НАСА експериментира с хидропоника, тъй като растенията, отглеждани в космоса, могат да осигурят на астронавтите свежи зеленчуци и кислород. Специалистите планират чрез хидропоника да осигурят източник на храна за мисиите за колонизиране на Луната и Марс.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: