Световните популации на растения и животни са намалели значително

Световните популации на растения и животни са намалели значително Снимка: wikimedia.org

Намалението е в размер на две трети за периода на последните 50 години

Според годишното проучване на неправителствената организация „Световен фонд за природата" световните пополуации на растителни и животински видове са намалели с близо две трети за периода от последните 50 години.

Според данните от проучването причините за това голямо свиване на биоразнообразието е обезслесяването, земеделието с изкуствени торове, както и бракониерството.

Не може да игнорираме очевидното, а именно сериозното намаляване на популациите на животински и растителни видове в дивата природа. Това е сигнал, че нещо не е наред и планетата ни го показва съвсем ясно."

От рибата, която плува в морето, до пчелите, които имат огромно влияние над земеделието и продукцията от него, се забелядва голям спад на популациите в дивата природа. Спад, който ще доведе до проблеми с поминъка, набавянето на храна и сигурността на милиарди хора по света", заяви в свое изявление Марко Ламбертини, който е директор на „Световен фонд за природата".

Проучването показва, че е регистриран спад на популациите с около 68% в периода 1970-2016 г.

Най-сериозни са последиците в Латинска Америка, където има спад в размер на 94% на популацията на животни и растения в дивата природа. Най-пострадали са различни видове гущери, земноводни и риби.

В класацията следва Африка, където има намаляване с 65% на популациите във флората и фауната.

75% от площта на Земята, която не е покрита с лед, вече е значително увредена от човешката дейност. Повечето от океаните са силно замърсени и повече от 85% от влажните заблатени зони са изчезнали", се казва в проучването на организацията.

В доклада се споменава, че човечеството изхвърля една трета от произведената храна годишно, което се равнява на около 1,3 млрд. тона. Това подчертава необходимостта от по-ефективно производство и потребление на храната.

Ако скоро не започнем да предприемаме мерки срещу намаляващите популации в световен мащаб, това може да доведе до изчезване на живота в дивата природа и до срив на екосистемите, от които всички зависим, за да можем да оцелеем", заяви д-р Андрю Тери, директор на раздел „опазване" на Зоологическия съюз в Лондон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: