Пермакултурна ферма Biotiful – за радостта от живота и съзиданието

Пермакултурна ферма Biotiful – за радостта от живота и съзиданието Снимка: Biotiful

По света и в България все повече се засилва интересът към природосъобразния начин на живот, чистата храна, отглеждана чрез максимално щадящи околната среда методи и с възможно най-пълно оползотворяване на отпадъците.

Един от набиращите попyлярност способи е т.нар. пермакyлтyра, един от най-важните принципи на която е да имитира природата в хармоничния начин, по който тя подрежда различните растения, за да може те да взаимодействат помеждy си с минимална намеса от страна на човека, като взаимно се допълват и обогатяват.

Представяме ви пермакултурна ферма Biotiful в с. Росен, Бургаско, в която се отглежда огромен асортимент от култури, следвайки естествения цикъл на природата. В онлайн магазина на семейната фирма се предлагат свежи сезонни плодове и зеленчуци, билки,  подправки и яйца от отглежданите свободно кокошки.

Това, което отличава фирмата, освен екологично чистата храна, е и една паралелна дейност, насочена към работата с деца. Създателите на Biotiful съчетават дейностите по отглеждането на растенията в градината със стопанисването на детски център на открито. В него те разкриват пред децата тайните на природата, организирайки за тях разнообразни активности в естествена среда и показвайки им нагледно как храната стига до трапезата ни. Тези детски образователни дейности се радват на голям успех.

Разкажете ни как стигнахте до идеята да се занимавате с пермакултура и още повече -  това удивително съчетание от отглеждане на домашна биохрана и обучение на деца?

- Пермакултурата е система за организация на местообитанията. Това е философия за начин на живот, която напълно съвпадна с начина, по който ние искахме да живеем. Искахме дните ни да са изпълнени със смисъл, радост и принос към обществото. Затова създадохме фермата, водени от идеята за баланс в работата, семейния и личния живот. Има безкрайно много общо между това как отглеждаме растенията в градината си и децата си – и двете с максимално доверие към природата и минимална намеса от наша страна. Съчетанието между децата и градината беше естествено следствие от цялостния ни светоглед.

–  Какво трябва да се знае за спецификата на пермакултурата? Само местни сортове ли отглеждате и как си набавяте семена?

- Пермакултурата ни учи на системно мислене. На това, че са важни връзките и взаимодействията между елементите, а не самите елементи. Че са важни процесите, а не моментното състояние; причините, а не симптомите. Принципите на пермакултура могат да се прилагат във всяка една система – семейство, училище, бизнес, общност. За хората, свикнали с традиционното земеделие, всичко в пермакултурата е специфично. За нас обаче всичко е съвсем естествено, логично и мъдро. Събираме семена от стари местни сортове, но също купуваме и някои по-интересни и рядко срещани. Нашата цел е разнообразието в градината, не високите добиви и количеството, а качеството, като това се отнася както за самите продукти, така и за клиентите ни. Връзка поддържаме с всеки, който се интересува от това, което правим. Споделяме всичките си знания и опит, натрупани през годините, радваме се на всеки, тръгнал по този път, и го подкрепяме с каквото можем.

–  А как започна всичко? Имахте ли някакъв предишен опит, когато решихте да се занимавате с това, или спонтанно се впуснахте в това начинание?

- Започнахме преди 6 години. В началото с малки стъпки, един вид демо версия, колкото да проверим работи ли методът за отглеждане на зеленчуци по този начин и имат ли нужда хората от подобно място. След като се убедихме и в двете, създадохме едно райско кътче по всички принципи на тази философия, което споделяме и с други хора, имащи потребност от същото – било то качествена храна, смислени преживявания за децата или време за себе си сред зареждащата енергия на природата. Опит имахме определено – пермакултура е съчетание от земеделие, горско стопанство и ландшафтна архитектура. По образование сме лесоинженери, а другият бизнес на фермера е озеленяване.

–  Какво предстои от тук нататък за вас, ще се разширява ли производството, въобще в каква посока планирате да се развивате?

- Противно на всички очаквания ние не искаме и не смятаме да се разширяваме. По-скоро мислим в посока как да направим начинанието възможно най-независимо от нас. Вярваме в идеята, че градината, децата и бизнесът трябва да бъдат достатъчно устойчиви и жизнеспособни, за да се справят и без нас. Веднъж създадено мястото, потенциалът му за развитие е безкраен, имаме десетки идеи, които да се опитаме да осъществим. Това, на което държим особено много, е работата и търсенето да не стават твърде големи, защото тогава всичко започва да се превръща в задължение и изчезва радостта от това, което правим. Искаме да се наслаждаваме на творческия процес, да не губим баланса и хармонията в дните си.

–  Как обучавате децата и какво ви дава контактът с тях?

- Най-важното: да търсят радостта в това, което правят, да се занимават с нещата, защото са им интересни и ги вълнуват, а не защото са им задължение. Да виждат взаимовръзките в природата и в живота, да знаят, че всеки има принос и роля и от него зависи за добро или за лошо ще я използва. Да помнят, че са творци, чe имат безкрайно много възможности да създават и да проявят себе си. Да не се страхуват от трудностите и грешките, защото всичко в живота е процес, а хората, които създават, са тези, които движат света напред.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: