Активното земеделие допринася за разпространението на COVID-19

Активното земеделие допринася за разпространението на COVID-19 Снимка: pixabay.com

Най-устойчиви на промените са животински видове, които пренасят патогени.

Интензивното използване на земята за селскостопански цели свива хабитата на дивите животни и по този начин увеличава риска от пандемии, като тази от COVID-19, предава Франс прес.

Агенцията цитира проучване, публикувано в сп. Nature, според което болестите, които дивите животни разпространяват, стават по-лесно достъпни за хората, когато е налице интензивно земеделие.

Според данни на ООН от началото на индустриалната ера досега три четвърти от земите на планетата са станали обработваеми. Една трета от земите и три четвърти от питейната вода отиват за нуждите на селскостопанския сектор.

Екипът на Рори Гиб от лондонския University college е анализирал в детайли 6800 екосистеми на планетата. От получените резултати станало видно, че животните, известни като преносители на патогени (прилепи, гризачи, птици), са по-многобройни в условия на интензивно променената от човека околна среда. 

Според учените това налага човечеството да направи преоценка на начина, по който се използват земите на планетата, така че да бъдат намалени рисковете от бъдещи пандемии.

„Преобразяването на горите в обработваеми площи дава своето неблагоприятно отражение върху дивата фауна, при което някои видове изчезват, но други остават и дори се увеличават", изтъква Рори Гиб.

По неговите думи получените резултати говорят за това, че оцеляващите видове в условия на интензивно земеделие са тези, които са най-склонни да бъдат преносители на опасни за хората инфекции.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: