Внимание, пестициди: кои са най-чистите и най-замърсените плодове и зеленчуци

Внимание, пестициди: кои са най-чистите и най-замърсените плодове и зеленчуци Снимка: asba.anambrastate.gov.ng

Проучване на работна група при организацията по околна среда EWG публикува „Ръководство за купувача за 2023 г. за пестицидите в храните“

От EWG са анализирали 46 569 проби от 46 плодове и зеленчуци, продавани в САЩ, но тъй като земеделското производство в глобален мащаб е сравнително сходно, заключенията в по-голяма или по-малка степен важат навсякъде.

В т. нар. „мръсна дузина” с най-замърсените земеделски продукти влизат различните видове зеле, чушките – включително люти, спанакът, зеления боб, както и плодове като ягоди, праскови, круши, нектарини, ябълки, грозде, череши и боровинки. 

Изглежда, че при тяхното отглеждане се използват най-много пестициди, включително някои отдана забранени, посочва докладът и призовава за много по-строги разпоредби и контрол за употребата на тези химикали. 

Според експерти, храните, съдържащи пестициди, могат да навредят особено на бременни жени и деца. Американската академия по педиатрия посочва риск от вродени аномалии, ниско тегло при раждането, проблеми с вниманието, както и по-висок риск от онкологични заболявания. Предупреждения за тези рискове е отправила още преди 30 години Националната академия на науките на САЩ.

В списъка с най-чистата земеделска продукция влизат лук, грах, аспержи, гъби, моркови, сладки картофи, сладка царевица, авокадо, ананас, папая, диня, меден пъпеш, манго и киви. 

Докладът съветва потребителите да търсят органични плодове и зеленчуци, отгледани без пестициди. Но ако по различни причини не могат да си го позволят, да спазват следните правила: мийте плодовете и зеленчуците под обилно течаща вода, за да намалите пестицидите по повърхността им. Ако ще ползвате продукти, които трябва да се обелят, измийте ги преди да ги белите. 

При миеното на твърди продукти като ябълки, картофи или пъпеши, използвайте твърда четка. Преди да започнете обработката на така измитите плодове и зеленчуци, подсушете ги с чиста кърпа или домакинска хартия и разбира се, измийте и ръцете си с топла вода и сапун.

Предупрежденията на EWG идват на фона на масовите протести на фермерите срещу изискванията за еко-земеделие в ЕС и решението на Европейската комисия на този етап да се откаже от законодателство за намаляване на пестицидите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: