Корените на растенията се оказаха полезни за човешките стволови клетки

Корените на растенията се оказаха полезни за човешките стволови клетки

Те хвърлят светлина върху здравето на човека

Изследователи от Университета Дюк заснемат таймлапс-видео на делене на стволови клетки в корените на растения. Но тяхната цел не е просто шикарен контент, а разкриване на ключа към начина, по който стволовите клетки избират по-нататъшната си съдба - знание, което потенциално може да повлияе на човешкото здраве.

Изследването е посветено на фундаментален биологичен въпрос: как клетките придобиват своята идентичност? Защо мозъчната клетка се различава от клетката на костите? Растенията предлагат уникално надникване в този процес, тъй като всичките им разнообразни типове клетки произхождат от малки, неспециализирани стволови клетки, разположени близо до върха на корена.

Всеки път, когато стволовата клетка се дели, тя е изправена пред критично решение: или да създаде две нови стволови клетки, или да произведе една нова клетка, предназначена за различен път на развитие. Това "асиметрично разделение" е от решаващо значение за създаването на специализирани типове клетки, необходими за сложните организми. Но какви фактори влияят на този избор?

Използвайки метода на микроскопия с плоско осветление, изследователите наблюдават растежа на корена в продължение на няколко дни, проследявайки активността на ключови протеини, за които е известно, че влияят на клетъчното делене. Те откриват, че дори ниските нива на тези протеини в началото на процеса на делене тласкат клетката към специализация.

Въпреки, че изследването се фокусира върху растенията, резултатите от него отразяват биологията на човека. Нашите клетки имат много общи с растенията фундаментални механизми, включително гени, които регулират клетъчното делене. Нарушенията в тези процеси могат да доведат до образуването на тумори, което подчертава потенциалното влияние на това проучване върху човешкото здраве.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: