Мравките могат да заменят вредните пестициди

Мравките могат да заменят вредните пестициди Снимка: pixabay.com

В световен мащаб фермерите използват над 2,5 милиарда килограма пестициди годишно.

Ако сте си правили пикник през лятото, вероятно смятате мравките за вредни и неприятни. Ново проучване обаче установи, че те могат да защитят растенията от вредители също толкова добре, колкото и пестицидите, пише Euronews, позовавайки се на съвсем ново проучване, публикувано преди дни в Journal Proceedings of Royal Society B. 

Според авторите му, много видове мравки имат подобна или по-висока ефикасност от пестицидите, при по-ниски разходи. Мравките защитават културите от вредители като гъсеници и насекоми. Освен това, мравуняците, подобни на лабиринти, аерират почвата, което помага на растенията да поемат кислород.

Учените са разгледали 26 вида мравки и са открили, че трудолюбивите насекоми могат да бъдат „обещаващ инструмент“ в борбата срещу други вредители. „Новата идея”, разбира се, е добре забравена стара, посочват авторите на изследването: „Производителите на цитрусови плодове в Китай са били пионери в биологичния контрол с помощта на мравки още преди векове“.

Мравките все пак „пропускат” някои вредители като листните въшки например, които оставят по растенията сладки капчици - любимо лакомство за мравките. Учените предлагат решение и за това – например засяване на растения, алтернативни източници на захар за мравките.

Биологичнота земеделие и производството на безвредни за хората растителни продукти са предмет на активен научен интерес, довел и до проучването на възможностите на мравките във връзка с употребата на пестициди. 

Същевременно обаче научните среди са разтревожени и за пчелите, след категоричното научно заключение, че „инсектициди като сулфоксафлор, неоникотиноид и имидаклоприд могат дълбоко да увредят визуалната ориентация на медоносните пчели – основен фактор за оцеляването им”, според д-рРейчъл Паркинсън от Оксфордския университет.

А пчелите са жизненоважна част от глобалната екосистема. Без тях много други видове биха изчезнали, но в последните години от почти всички части на света идват данни за масовото им намаляване. В Европа пчелите опрашват 80% от дивите цветя, а в световен мащаб от тях зависи една трета от производството на растителни храни. Ето защо оцеляването на пчелите не е просто спасителна акция за един вид, а въпрос от глобално значение за прехраната на хората – и едно от средствата за това може да се окажат мравките.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: