Бил Гейтс: Месото на растителна основа е бъдещето

Бил Гейтс: Месото на растителна основа е бъдещето Снимка: https://pixabay.com/

Американският милиардер и инвеститор в стартъпи за хранителни технологии смята, че богатите страни трябва напълно да се откажат от естественото говеждо месо

Кравите и торовете допринасят за изменението на климата, а месото на растителна основа е бъдещето на човечеството: според Бил Гейтс повечето хора все още не знаят как селското стопанство влияе на глобалното затопляне - по-специално относно емисиите на метан от добитък и торове.

„Най-малко известно на широката общественост са емисиите на метан от фермите и парниковите газове, свързани с производството и използването на торове“, казва милиардерът в последния епизод на неговия подкаст Unconfuse Me.

Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ селското стопанство представлява около 24% от глобалните емисии на парникови газове, като значителна част от емисиите на метан са от добитък и торове, използвани за отглеждане на култури.

Повечето парникови газове, включително метан, се отделят от производството на говеждо месо. Средно 99 грама говеждо месо в света отделят 50 кг парникови газове.

Гейтс каза, че е започнал да подкрепя онези, които търсят алтернатива на животинските продукти, поради потенциала на такива предприятия по отношение на борбата с изменението на климата.

Ако говедата „бяха държава“, пише Гейтс през 2018 г., „щеше да е третият по големина източник на парникови газове в света“.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: