Струнен квартет изнесе концерт пред публика от близо 2300 саксийни растения

Струнен квартет изнесе концерт пред публика от близо 2300 саксийни растения Снимка: Euronews

Музиканти от UceLi Quartet, струнен квартет, изпълняват Crisantemi от Пучини за публика, съставена от 2292 растения, в първия ден, 22 юни, след приключване на блокировките в Барселона, Испания.

Залата, която е затворена от март, беше запълнена с палми, фикусови дървета и други растения, като символичен жест към месеците на пандемията, когато природата се възстанови вследствие от намаленото човешко присъствие, сочи доклад на Agence France-Presse.


Зеленината създава страхотен визуален контраст между червения декор на театъра и декорацията на златни стени по време на шестминутното изпълнение.


Идеята се ражда от концептуалния художник Евгенио Ампудия по време на блокирането, тъй като звуците и присъствието на природата стават все по-очевидни. Той създаде концерта с надеждата, че хората ще разгледат по-задълбочено връзката си с природата.


Във време, когато важна част от човечеството се е затворила в затворени пространства и е била длъжна да се откаже от движението, природата е пропълзяла напред, за да заеме пространствата, които сме отстъпили", каза Ампудия.


И е направила това по свой собствен ритъм, според биологичния си цикъл. Можем ли да разширим съпричастността си и да я накараме да се отрази на други видове? Да започнем с използването на изкуството и музиката и да поканим природата в страхотна концертна зала."


Но концертната метафора на Ампудия не е единственият начин хората да започнат да се занимават с музикални изпълнения по време на пандемията. Ротердамската филхармония изпълни „Одата на радостта” на Бетховен от домовете си и публикува компилацията от изпълнения във видео онлайн.


Що се отнася до концерта за растения, театърът разпространи представлението на своя уебсайт и растенията ще бъдат дарени на медицински специалисти, работещи срещу вируса на първа линия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: