Бактериите в Гренландия приближават настъпването на „всемирния потоп"

Бактериите в Гренландия приближават настъпването на „всемирния потоп" Снимка: pinterest

Учени от Рътгърския университет предполагат, че ледената покривка на Гренландия се топи по-интензивно, отколкото се смяташе досега, поради бактериалната активност

Защото отлаганията, които поглъщат слънчевата светлина, се слепват поради микробите и се натрупват в разтопените водни маси.

Според аспиранта Саша Лейдман потоци от такава вода лесно се забелязват по целия остров. Тези потоци имат яркосин оттенък и слой тъмна утайка на дъното, която поглъща повече светлина от снежнобелия лед, което увеличава топенето.

Националният център за данни за сняг и лед е изчислил, че ледът на Гренландия покрива около милион квадратни километра, площ, три пъти по-голяма от Тексас. Когато ледените пластове най-накрая се стопят, нивото на световния океан ще се повиши с 6 метра.

Разположените по-ниско острови и градове по света са изложени на риск от наводнение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: