Европейският съюз търси достъп до минералните запаси на Гренландия

Европейският съюз търси достъп до минералните запаси на  Гренландия Снимка: google.com/maps

Гренландия притежава едни от най-големите в света запаси от редки минерали, които се използват за производството на мобилни телефони и са важни за прехода към нисковъглеродна икономика

Европейският съюз ще отвори свой офис в Гренландия в петък като част от усилията за получаване на достъп до минерални запаси от критични суровини, необходими за прехода към нисковъглеродна енергия, заяви Томас Берт, търговски съветник на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава Танюг, позовавайки се на Ройтерс.

Офисът ще бъде открит по време на официално посещение на фон дер Лайен и датския премиер Мете Фредериксен.

Искаме да увеличим допълнително нашето сътрудничество в областта на експлоатацията на критични суровини“, каза Берт на пресконференция.

Официалното посещение на фон дер Лайен и Фредериксен в четвъртък и петък ще включва Фарьорските острови и Гренландия.

Тези две съставни, самоуправляващи се територии на Кралство Дания са стратегически разположени в Атлантическия океан и не са част от ЕС, а са самоуправляващи се територии, принадлежащи на Дания, която е член на Съюза.

Тръмп с опит за покупка

Гренландия притежава едни от най-големите в света запаси от редки минерали, които се използват за производството на мобилни телефони и са важни за прехода към нисковъглеродна икономика. Фарьорските острови имат богати риболовни полета и Дания е разположила там свои радарни центрове.

Европейският съюз, който няма достъп до мини и капацитет за преработка на суровини, се стреми да намали зависимостта си от Китай, който доминира в производството на редки, критични минерали.

Съединените щати откриха консулство в столицата на Гренландия Нуук през 2020 г., година след като бившият президент Доналд Тръмп предложи да купи острова, като част от усилията на официален Вашингтон да разшири дипломатическото и търговско присъствие в Гренландия и Арктика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: