Мнение: Промените в ледената покривка на Гренландия заплашват с екологична катастрофа

Мнение: Промените в ледената покривка на Гренландия заплашват с екологична катастрофа Снимка: https://pixabay.com/

Климатолози считат, че топенето на ледниците на Гренландия повишава риска от повишени емисии на парникови газове и покачване на морското равнище

Според сателитни резултати ледената покривка на Гренландия е намаляла с 11 хиляди квадратни мили. Тази площ е приблизително равна на площта на Албания. Мястото на ледниците беше заето от блата, растителност и пустеещи земи, пише TheGuardian.

Мониторингът на растителността от 80-те години на миналия век показва увеличение от 2,5 пъти (увеличение от 33 774 квадратни мили). Заблатената площ се е увеличила четири пъти. Тези промени са източник на емисии на метан.

Според научни изследвания от 70-те години на миналия век Гренландия започва да се затопля два пъти по-интензивно в сравнение с останалата част от земната повърхност. В периода от 2007 г. до 2012 г. той се е увеличил с три градуса спрямо периода от 1979 г. до 2000 г. Продължава тенденцията към увеличаване на площите, заети с растения.

Според д-р Майкъл Граймс топенето на ледниците и съответно увеличаването на площта, заета от растителност, се отразява негативно на крайбрежните води. Балансът на хранителни вещества и утайки се променя. Тези промени оказват влияние върху ловните дейности на местното население, което има голям дял в Гренландия.

CNN съобщава, че тези процеси влияят негативно на промените в температурния баланс на планетата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: