Огромно парче ледена маса се откъсна от най-големия глетчер в Гренландия

Огромно парче ледена маса се откъсна от най-големия глетчер в Гренландия Снимка: wikimedia.org

Голяма ледена шапка с размер от 113 квадратни километра се е окъснала от най-големия глетчър в Арктика, по данни на Геоложката служба на Дания и Гренландия.

Глетчърът Spalte се е отделил от основния глетчър Nioghalvfjerdsfjorden, намиращ се в Североизточна Гренландия, като това явление демонстрира „системното разрушаване” на ледената покривка в Гренландия, според експерти.

Най-големият останал ледник в Арктика е изгубил 160 квадратни километра от размера си от 1999 г. насам, когато е започнало наблюдението над региона.

Най-значими промени в размера на ледената покривка са настъпили по време на последните две лета, през 2019-а и 2020-а, когато са имерени температурни рекорди в района на Арктика.

В региона е отчетено покачване на средните годишни температури с около 3 градуса по Целзий в сравнение с преди 40 години.

Виждаме как един ледник, който обикновено е в състояние на „леден сън”, започва да се топи с голяма скорост, което е притеснително поради опасността, която това по-бързо топене носи със себе си, а именно покачването на нивото на Световния океан”, заяви проф. Джейсън Бокс, глациолог в Геоложката служба на Дания и Гренландия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: