TikTok – изненадата в Закона на САЩ за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

TikTok – изненадата в Закона на САЩ за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван Снимка: timesofindia.indiatimes.com

Оказва се, че мерките срещу платформата са част от външнополитическия пакет на САЩ, който тази седмица може да влезе в сила

Камарата на представителите на САЩ гласува в събота за забрана на TikTok, ако собственикът на приложението не прекъсне връзките си с Китай, пише ВВС. В последно време американските власти се тревожат от популярността на TikTok в САЩ, твърдейки, че собственикът на TikTok - ByteDance е контролиран от Пекин.

За забраната на TikTok гласуваха 360 депутати при 58 против. Очаква се Американският сенат да гласува законопроекта тази седмица, а президентът Байдън да го подпише, утвърждавайки го в закон. От този момент за ByteDance започват да текат деветте месеца, през които да продаде своя дял, с възможно тримесечно удължаване, ако продажбата е в ход. Другата опция е платформата за споделяне на клипове да бъде забранена

Говорител на TikTok осъди законопроекта, посочвайки, че забраната „ще потъпче правото на свобода на словото за 170 милиона американци, ще унищожи седем милиона бизнеси и ще затвори платформа, от която в икономиката на САЩ влизат $ 24 милиарда годишно“.

От TikTok и ByteDance казват, че никой от собствениците на платформата не е под влиянието на Китай или на която и да е друга държава. ByteDance е основана през 2012 г. от китайски предприемачи и за първи път „удари джакпота” с приложението за видеоклипове Douyin в Китай. Година по-късно стартира международната версия TikTok. Междувременно през 2017 г., Китай забрани приложението, което отчете един милиард потребители

Сега TikTok се управлява от дружество с ограничена отговорност, с централи в Лос Анджелис и Сингапур. Основателите ByteDance притежават 20% от компанията, около 60% са собственост на институционални инвеститори, включително големи американски инвестиционни компании като General Atlantic, Susquehanna и Sequoia Capital. Останалите 20% са притежание на акционери по цял свят. 

Но затягащата се хватка на Пекин върху частните компании с китайско участие тревожи САЩ през последните години заради неустановеното ниво на контрол, което Китайската комунистическа партия може да упражнява – в случая върху ByteDance и данните, с които платформата разполага. 

Китай определи тези опасения като „американска параноя” и предупреди, че забраната на TikTok „неизбежно ще се обърне срещу САЩ и ще ги ухапе“.

За да отхвърли опасенията за сигурността, от 2022 г. насам TikTok насочва цялата информация за потребителите си в САЩ към сървърите на технологичния гигант Oracle с централа в Тексас. Все пак остава неяснотата къде и как са били съхранявани и използвани потребителските данни, събрани преди 2022 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: