Гренландия спира проучванията на нефт и се фокусира върху устойчивото развитие

Гренландия спира проучванията на нефт и се фокусира върху устойчивото развитие Снимка: pixabay

Правителството на автономната провинция смята, че цената за добива на петрол е твърде висока по отношение на щетите за природата и отражението върху климата

Властите на Гренландия обявиха, че спират всички нови проучвания на нефт и газ, позовавайки се както на икономически съображения, така и на борбата с изменението на климата.

„Тази стъпка предприемаме заради нашата природа, заради риболова и туристическата ни индустрия и за да насочим бизнеса си към устойчиви потенциални възможности“, се казва в изявление на правителството, посочва cbsnews .

Гренландия има огромни неизследвани петролни находища. Едно от проучванията изчислява, че по западното крайбрежие на провинцията има милиарди барели нефт, както и големи залежи под морското дъно на източния бряг.

Властите обаче приемат климатичните промени много сериозно. Те обявиха, че са изпратили за консултации и проектозакон, забраняващ предварителното изследване, проучване и добив на уран.

„Гренландското население разчита за прехраната си на природните ресурси на страната от векове, а забраната за добив на уран се корени в дълбоката вяра, че бизнес дейностите трябва да вземат предвид въздействието върху природата и околната среда“, се казва още в изявление на властите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: