Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, след която няма връщане

Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, след която няма връщане Снимка: Steffen Malskaer/DMI


Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, от която няма връщане назад и усилията за забавяне на глобалното затопляне няма да я спрат от разпадане. Това става ясно от ново проучване на изследователи от университета в Охайо.

„Ледената покривка сега се намира в ново динамично състояние, при което дори и да се върнем към климат, който е по-скоро подобен на този, който сме имали преди 20 или 30 години, бихме губили ледена маса доста по-бързо от нормалното“, казва Иън Ховат, съавтор на проучването и преподавател в държавния университет в Охайо.

Ледниковият лист на Гренландия изхвърля повече от 280 милиарда тона топящ се лед в океана всяка година, което е най-големият принос за покачването на морското равнище в световен мащаб, според Михалеа Кинг, водещ автор на изследването и изследовател от държавния университет в Охайо.

Загубата на лед е толкова голяма през последните години, казва тя, че предизвиква измерима промяна в гравитационното поле над Гренландия.Топящият се лед образува езеро върху свободно плаващ ледников къс, заседнал по време на топло време на 30 юли 2019 г. близо до Илулисат, Гренландия.Топенето на лед в Гренландия допринася с повече от милиметър за повишаване на морското равнище всяка година и това вероятно ще се влоши. Очаква се нивата на морското равнище да се повишат с повече от метър до края на века, заливайки плажовете и крайбрежните имоти.  


Според проучването ледената покривка се отделя рязко изведнъж, което води до внезапно и непредвидимо покачване на морското равнище, затрудняващо подготовката за предотвратяване на последствията от подобно бедствие. 

Изследването използва сателитни данни от четири десетилетия за измерване на промените в ледената покривка на Гренландия. Авторите установяват, че след 2000 г. ледът се свива толкова бързо, че попълващият го снеговалеж няма да бъде в крак със скоростта на топене на части от ледника, новоизложени на по-топлите океански води, дори ако настъпят промени в климата.

„Преминахме повратната точка, но очевидно предстои още много - каза Ховат. - Вместо да бъде един върхов момент, в който да преминем от нормална ледена покривка към бързо срутваща се такава, този процес е по-скоро стълбище, в което сме паднали на първото стъпало, но има още много стъпала, докато се спуснем в ямата."Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: