Виена: Нападателят е гражданин на Северна Македония

Виена: Нападателят е гражданин на Северна Македония Снимка: pixabay.com

Елиминираният от полицията нападател е 20-годишен и е с корени от Северна Македония, има австрийско гражданство. Носел е фалшив колан с експлозиви, автоматичен пистолет, още един пистолет и мачете. 

От виенската държавна полиция съобщават, че нападателят е бил неутрализиран 9 минути след атаката му. Вътрешният министър на Австрия съобщава за извършени 15 обиска и няколко арестувани. Тази нощ апартаментът на елиминирания нападател е бил отворен с експлозиви, за да се извърши обиск. 

Според германския вестник Bild основният нападател най-вероятно е публикувал няколко снимки в Инстаграм, включително клетва за вярност на халифа, лидера на „Ислямска държава".

 

Издирването на останалите нападатели продължи през цялата нощ. В него се включиха множество хеликоптери. Участваха и въоръжените сили. 

Убитият нападател е бил привърженик на „Ислямска държава". Нещо повече - осъден е на 22 месеца затвор заради опит да пътува до Сирия, за да се присъедини към ИДИЛ, но е освободен предсрочно. Според властите извършителите на атаката във Виена са максимум четирима. 

При нападението са убити четирима души - двама мъже и две жени. Едната жена най-вероятно е била сервитьорка. Втората е на възраст между 40 и 50 години и е починала в болница. Още 17 души са настанени в няколко болници. Те са с огнестрелни рани и порязвания. Седем от тях са в критично състояние, с опасност за живота. Останалите 10 души са с по-леки наранявания. Пострадалият при нападението полицай е в критично, но стабилно състояние.

 

Полицията призовава хората да останат вкъщи и най-вече да избягват първи район във Виена. Общественият транспорт отново се движи. Така до центъра на Виена може да се стигне отново с градски транспорт. От съображения за сигурност подземните линии U1, U2, U3 и U4 не спират на централните станции в непосредствена близост до мястото на атаката. Някои от трамваите и автобусите са с пренасочен или съкратен маршрут.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: