Бившата първа дама на австрийската дипломация се засели в Русия

Бившата първа дама на австрийската дипломация се засели в Русия Снимка: jutarnji.hr

Карин Кнайсл, министър на външните работи на Австрия от 2017 до 2019 г., си нае селска къща в Рязанска област, съобщават руски медии

Снимка от сватбата ѝ, която я показва да танцува с Владимир Путин, обиколи световните медии. Кнайсл напусна автрийското правителство през 2019 и почти веднага стана член на борда на директорите на „Роснефт” и автор на колонка в руската медия RT. Последният ѝ коментар там се появи в деня на руското нахлуване в Украйна, а Кнайсл напусна мястото си в борда на „Роснефт” през май 2022 г.

Очевидно обаче, бившата ръководителка на австрийската дипломация не се разделя с Русия. През юли 2022 г. Кнайсл каза пред TheWashingtonPost, че е напуснала Австрия заради заплахи и обвинения във връзки с Москва. След кариерата ѝ в директорския борд на „Роснефт” известно време е живяла във Франция, след това в Ливан, а през юни тази година обяви пред ТАСС, че сериозно обмисля да се премести в Русия – и очевидно го е направила. 

По думите ѝ, в селото, което е избрала за свой дом, пише книги, планира и да преподава, а на сайта на Санкт Петербургския държавен университета е представена като директор на създадения през март 2023 г. Център G.О.R.К.I (Геополитическа обсерватория по проблеми на развитието на Русия) към учебното заведение. 

Карин Кнайсл зае поста министър на външните работи на Австрия от квотата на коалиционната крайнодясна Австрийска партия на свободата, която през 2016 г. сключи споразумение за сътрудничество с Единна Русия.

„Не беше лесно да дойда тук, но се опитвам да намеря своя път, да работя, да продължа да преподавам, да пиша книгите си, да уча езика. Трябваше да напусна стария си живот, да започна всичко отначало, а на 60 години не е лесно”, казва Кнайсел. Изглежда, че само връзките ѝ с Русия са постоянен и неизменен фактор в живота ѝ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: