Австрия спира да печата най-стария вестник в света

Австрия спира да печата най-стария вестник в света Снимка: стопкадър видео Euronews

След 30 юни Wiener Zeitung ще бъде достъпен само онлайн

Австрия закрива най-стария всекидневник в света. Wiener Zeitung е държавна собственост и спада към качествената преса.

На 30 юни ще излезе последният му хартиен брой, след което вестникът ще може да се чете само в интернет.

Редакцията я чакат съкращения, десетки служители са принудени да си търсят нова работа.

"Wiener Zeitung съществува от 1703 г. Това лято щяхме да отпразнуваме 320 години. Вестникът писа за много събития, включително и като очевидец. Тук е отпечатан текстът на Декларацията за правата на човека. Велики личности като Моцарт и Бетовен са рекламирали тук. Това е исторически спомен“, казва Юдит Белфки, заместник-главен редактор на Wiener Zeitung.

Правителството реши да спре издаването на хартиената версия на вестника, позовавайки се на нова директива на ЕС, която ограничава основния източник на доходи на вестника - т. нар. задължителни публикации.

„Задължителното публикуване означава, че предприемачите трябваше да публикуват годишните си финансови отчети във Wiener Zeitung. Плащанията към вестника вече няма да се получават в тази форма, така че финансирането на вестника трябва да се промени“, каза Курт Егер, говорител на Австрийската народна партия .

През последните пет години Австрия се смъкна от 11-то на 29-о място в индекса за свобода на печата - и то не само заради спада в броя на ежедневниците. Има също твърдения, че правителството умишлено финансира медийна реклама, за да повлияе на отразяването.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: