Австрийското разузнаване: Партията на свободата не е скъсала с руските власти

Австрийското разузнаване: Партията на свободата не е скъсала с руските власти Снимка: encirclephotos.com

Докато за пореден път спира членството на България в Шенген, Австрия би трябвало да се опасява от намеренията на крайнодясната проруска партия

„Австрийската партия на свободата, която се опитва да се върне на власт, поддържа връзки с Кремъл”, предупреди Петер Гридлинг, шеф на австрийската разузнавателна агенция BVT от 2008 до 2020 г. Пред Financial Times той посочва рисковете: „Ние живеем в демокрация и Партията на свободата (FPO) е легитимна. Но не забравяйте какво направиха и се запитайте докъде могат да стигнат, следвайки интересите на партията, а не на Австрия“.

Изявлението му е без прецедент, тъй като през цялата си професионална кариера в разузнаването Гридлинг не е изразявал публично мнението си за политически фигури, отбелязва Financial Times. 

Изданието припомня, че в периода 2017 – 2019 FPO ръководи министерствата на отбраната и на вътрешните работи, откъсвайки в голяма степен Австрия от обмен на информация с други европейски разузнавателни служби. Същевременно, австрийското разузнаване също е обвързано с двете ведомства и според Гридлинг, той е бил принуден да отказва информация на представители на FPO, заради връзките ѝ с Кремъл. 

„Разследвахме как Русия може да ги финансира, да им предлага работа, как партията разпространява чисто руска пропаганда. Те не са се променили и все още поддържат връзки с Русия. Разузнаването е дълга игра и руснаците гледат в много дългосрочен план“, посочва Гридлинг пред Financial Times, визирайки подписаното през 2016 г. споразумение за сътрудничество между FPO и партията на Владимир Путин „Единна Русия”.

Alarm over Austria far-right Freedom Party's 'frightening' video glorifying  Nazi past | The Times of Israel
Демонстрация на FPO срещу изборите за Европейски парламент, Виена 2019 г., снимка - timesofisrael.com

Една от най-шумните истории, свързани с Русия и FPO, засяга Карин Кнайсл, министър на външните работи (2017 - 2019) от квотата на FPO. Известна с танца си с Владимир Путин на сватбата ѝ през 2018 г., две години по-късно тя става член на борда на директорите на „Роснефт”, а понастоящем е директор на центъра G.O.R.K.I. (Геополитическа обсерватория за ключови въпроси на Русия) в Санкт Петербург. Като такъв, Кнайсл в момента присъства на Източния икономически форум във Владивосток, след като само преди дни посрещна в Русия своите две породисти понита, „долетели” със самолет на руските въоръжени сили

Партията на свободата изладна от властта след шумен скандал, също свързан с Русия, когато партийни лидери бяха записани да предлагат на "руски олигарх" да купи най-големия австрийски вестник, който да лобира за Кремъл. Ситуацията  се оказа клопка, оргавизирана от австрийски активисти, но разкри вижданията на FPO и принуди лидерите ѝ да се оттеглят. 

През октомври 2024 г. в Австрия ще се проведат избори и чрез Financial Times Петер Гридлинг призовава австрийските политици да избират внимателно коалиционните си партньори. 

Опасението му не са неоснователни – рейтингът на FPO расте, а само преди дни младежкото ѝ крило пусна в YouTube канала си клип, обвиняващ европейските политици за „масовата миграция и ислямизация” на континента. Ръководството на FPO посрещна видеото с възторг, но според австрийски медии лентата е обект на прокурорско разследване, защото прокламира партийните ценности на фона на „триумфална” реч на Хитлер след анексирането на Австрия през 1938 г. 

В крайна сметка, „несигурната” като член на Шенгенското пространство България може да се окаже по-стабилно препятствие за антиевропейски ходове, отколкото авторитетния член на ЕС Австрия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: