Австрия ще разчита на руски газ и ще се бори с имиграцията по британски модел

Австрия ще разчита на руски газ и ще се бори с имиграцията по британски модел Снимка: censor.net

Докато е особено консервнативна по отношение на сигурността в ЕС и разширяването на Шенгенското пространство, Виена свободно поддържа политики, които ЕС не толерира

Украйна обяви, че няма да продължи договора за транзит на руски газ през нейна територия за Европа, но Австрия възнамерява да го купува директно от Москва и „само” да го транспортира по украинския газопровод, пише Euronews.

"Физически газопроводът е налице, което означава, че синьото гориво може да се доставя, но чрез други партньори. Ако европейски участник на пазара сега резервира тръбопровод, това не означава договорни отношения между украинския „Нафтогаз” и „Газпром", следователно новите условия ще бъдат изпълнени“, отбелязва Алфонс Хабер, директор на австрийския енергиен регулатор E-Control.

В изявление пред Euronews „Нафтогаз” заяви, че е „абсурдно да се подкрепя Русия чрез купуване на газ по време на война“, така че не е ясно дали Австрия ще може самостоятелно да използва украинската тръба. Европейският съюз многократно е критикувал Виена за зависимостта ѝ от руския газ, съставляващ по официални данни около 60% от газовия внос на Австрия.

Според кореспондента на Euronews обаче, енергийната зависимост на Австрия от Русия и Украйна ще продължи поне още три години, тъй като Виена предвижда газопровод до Германия, но строителството все още не е стартирано и съоръжението няма да влезе в експлоатация преди 2027 г. 

За другия проблем на страната – незаконната миграция – Австрия обмисля примера на Обединеното кралство с репатрирането на чакащите убежище в трета страна. Съгласно британската  схема, Великобритания ще плаща над € 140 милиона годишно на Руанда, за да приеме чакащите убежище, като тези, които го получат, ще могат да останат да живеят в Руанда, а другите ще бъдат депортирани обратно в страната си на произход.

През юни тази година Апелативният съд на Обединеното кралство постанови, че планът е незаконен, тъй като Руанда не може да се счита за безопасна трета страна. Обединеното кралство и Австрия обаче подписаха ново споразумение за по-тясно сътрудничество в борбата с миграцията, като Виена явно се стреми да създаде своя система „в стил Руанда“, т.е., да използва британския модел, „споделяйки предизвикателствата да защитим нашите граници, да победим екстремизма и да запазим нашите хора в безопасност“, както се изрази британският външен министър Суела Браверман при подписването на споразумението.

Австрийският канцле Карл Нехамер е изправен пред избори следващата година на фона на нарастващите призиви за затягане на имиграцията и през септември обяви „модела Руанда” за гаранция, че неуспелите да получат убежище „вече няма да могат да се укриват в ЕС или да кандидатстват за убежище в няколко европейски страни едновременно”.

Доколко схемата с отпращане на бежанците в трета страна съответства на европейското законодателство е следващ въпрос пред Австрия, след като и Дания се опита да ѝ проправи път, но след предсрочните избори миналия ноември, датското правителство не е предприемало действия по плана. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: