Нидерландия се съгласи България да се присъедини към Шенген (обновена)

Нидерландия се съгласи България да се присъедини към   Шенген (обновена) Снимка: https://pixabay.com/

 "България отговаря на поставените условия за присъединяване към Шенген и следователно можем да се съгласим с решение, което води до пълноправното й членство", се казва в позиция на правителството на Нидерландия, с която БНР разполага.

От нидерландския кабинет обаче подчертават, че мониторингът след присъединяването е желателен както за управлението на границите, така и за върховенството на закона.

От правителството препоръчват да се прилага регламента по Шенген, който предвижда мисия за пълна оценка в рамките на една година от присъединяването ни към пространството за свободно движение. След това България, както и други държави членки, ще бъде периодично оценявана, се казва още в решението.

По отношение на върховенството на закона, наблюдението ще се извършва в контекста на годишния доклад на Комисията за върховенството на закона, добавят още от правителството.

Mинистър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви:

"Това, което виждаме на българо-турската граница е сериозно подобрение, в страната има и напредък по отношение на борбата с корупцията. Ситуацията не е перфектна, но е положението се е подобрило значително. Затова Нидерландия трябва да е честна и да признае, че има напредък. Години наред спирахме приемането на двете страни. Миналата година дадохме положителна оценка за Румъния, сега трябва да сме честни и да предприемем тази стъпка и за България".

Според източник на БНР, решението на правителството на Нидерландия да свали ветото си върху присъединяването на България към Шенген може да се окаже окончателно, тъй като то е само информативно за парламента на кралството и не е задължително да бъде гласувано от него.

Същевременно, теоретично е възможно парламентът да изрази несъгласие, поясниха източниците на БНР.
Нидерландия се съгласи България да се присъедини към европейската Шенгенска зона, най-голямата зона без паспорти в света, съобщи нидерландското министерство на правосъдието, слагайки край на дългогодишното противопоставяне на страната на този ход, съобщава и агенция Ройтерс. Според нидерландската преса новината идва от писмо на държавния секретар по въпросите на убежището и миграцията Ерик ван дер Бург до Камарата на представителите.

Президентът Румен Радев благодари на премиера на Нидерландия Марк Рюте за решението на Хага да даде зелена светлина на България за Шенгенското пространство.

   Нидерландия се съгласи България да се присъедини към Шенген

В профила си в социалната мрежа "X", известна до неотдавна като "Туитър", държавният глава написа:

"Признателност към министър-председателя Марк Рюте за изпълненото обещание за Шенген".


   Признателност към министър-председателя на 🇳🇱 Марк Рюте за изпълненото обещание за Шенген.
   — President.bg (@PresidentOfBg) December 15, 2023

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: