Най-новият щам на коронавируса „делта-плюс“ се разпространява мълниеносно

Най-новият щам на коронавируса „делта-плюс“ се разпространява мълниеносно Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 23.06.2021 г.

По света:

Председателят на Националния комитет по ваксинация на Гърция Мария Теодориду посочи възможните жертви на четвъртата вълна от коронавирусната пандемия. Според епидемиолога, ако вълната достигне републиката, това ще засегне само неваксинирани граждани, цитира думите на Теодориду РИА Новости.

Най-новият щам на коронавируса „делта-плюс“ (B.1.617.2.1), който започна да се разпространява в Индия, се отличава с мълниеносна заразност. Това предупреди директорът на Индийския институт по медицински науки Рандип Гулерия, пише India Today.

Според специалиста е възможно да се заразите с този вариант на вируса дори само ако преминете покрай заразен човек без маска. 
Освен това лекарите и властите са загрижени от факта, че „делта-плюс“ е устойчив на моноклонални антитела и има способността да „заобикаля“ имунната система. Според правителството на страната този вариант на вируса се различава от предишния щам с по-висока скорост на разпространение и способност за по-интензивно заразяване на белодробни клетки.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 178,2 милиона души, от които над 3,86 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс“ в света са заразени над 178,7 милиона души, над 3,87 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са открити 33,5 милиона заразени. На второ място е Индия (29,9 милиона), на трето - Бразилия (17,9 милиона), на четвърто - Франция (5,8 милиона), на пето - Турция (5,3 милиона). Русия е на шесто място в този списък.

Индийският щам на коронавируса е по-опасен от другите видове поради „бързото консолидиране“ на увреждането на белите дробове, заяви Анча Баранова, професор в Школата за системна биология в университета „Джордж Мейсън“ (САЩ). С новия щам белодробната функция спада много по-бързо, отколкото в началото на миналата година, каза тя.

Цената на морския транспорт от Азия до Европа се е увеличила няколко пъти в сравнение с миналата година поради пандемията, прекъсванията в експлоатацията на китайските пристанища и други фактори, съобщава Financial Times. Разходите за доставка на контейнер до Европа надхвърлиха 11 000 долара - 4,5 пъти повече, отколкото през октомври.


У нас:

94 са новите случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие. Те са установени след направени 11 151 теста, от които 0,8% са били положителни. От началото на пандемията потвърдените случаи са 421 246, а активни към момента са 9602. В болниците остават 1650 пациенти, 196 от тях са в интензивно отделение. Според Единния информационен портал 450 души са  излекувани.

Нови случаи на коронавируса не са регистрирани в 7 области на страната – Велико Търново, Габрово, Монтана, Пазарджик, Силистра, Търговище и Шумен. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: