Лятото – сезон за пътешествия и… за измами на туристи

Лятото – сезон за пътешествия и… за измами на туристи Снимка: fodors.com

За измамниците през туристическото лято „ден година храни”, затова туристическият сайт Fodor’s Travel систематизира най-популярните кражби в туристическите райони на европейските столици.

„Бихте ли ми помогнали с бебето?”, пита уморен родител – и затрогнати и услужливи, ще пуснете багажа си на земята и ще поемете „пеленачето”, докато родителят ще изчезне с чантата ви, изоставяйки „бебето”- кукла или просто сполучливо оформен вързоп.

Може да ви се случи също полицай на улицата да ви помоли да провери документите или багажа ви и да „конфискува” съмнителни вещи или недеклаирани суми. Но ако не познавате местните отличителни знаци на полицията,, лесно може да попаднете на „Фалшивото ченге”, издокарано в сходна полицейска униформа. Ако поискате „полицаят” да протоколира „конфискацията” в най-близкия полицейски участък, няма да го видите повече.

„Помощникът до автомата за продажба на билети” ще ви „съдейства”, ако забележи, че се чудите как да използвате машината – той ще ви обясни, че автоматът не приема пари в брой или неместни кредитни карти и ще ви предложи да ви купи билет със своята карта, а вие да му дадете парите в брой. Малко след това ще откриете, че плащайки например целодневна карта, сте получили еднопосочен детски билет, който може да ви докара глоба. Така че не бързайте, небрежно разхождайки се, вижте как всички – местни или не, си купуват билети, защото автоматите са именно за самообслужване и работят както с пари в брой, така и с всякакви банкови карти.

„О, съжалявам, веднага ще го почистя” е друг номер, когато „невнимателен” съсед по маса в заведение ви полее с напитка или ви напръска с мастило, „пробвайки” писалката си. Само че докато виновникът ви почиства, няма да забележите, че друг ви „преджобва”, а ако ви почистят успешно, може да ви поискат бакшиш.

Много улични артисти се прехранват, показвайки уменията си пред туристи, но някои от тях са част престъпни банди. 

Снимка - fodors.com

Ако се спрете да погледате, не се вживявайте в уличното изкуство и пазете портфейлите си – още докато са в джобовете ви, или когато ги извадите, за да възнаградите уличния артист. 

Може заедно със „случаен минувач” да намерите… „златен пръстен”! Местният познавач ще ви обясни колко е ценен и ще ви предложи да ви го отстъпи срещу скромна сума. Разбира се, пръстенът ще се окаже евтин фалшификат, така че не бързайте да се радвате на „такъв късмет”.

„Новият приятел” в бара, бистрото или ресторанта ще ви подкупи с живописни местни легенди, но „случайно” няма да е на масата, когато получите сметката – разбира се, обща и колосална, като група „охранители” с каменни лица ще настояват да я платите. Измамата е невъзможна без съучастието на хора от заведението, така че проверете в Google реномето на квартала. 

„Безплатният подарък” е честа и проста измама – лепват на фанелката ви стикер, връзват ви гривна или окичват ревера ви с цвете, а след това искат дарение за „благотворителна кауза” и очакват да платите от неудобство. Така че пазете ръцете си и бъдете готови да откажете любезно, но твърдо. Ако е необходимо, вдигнете шум – измамниците не обичат да привличат любопитни.

Опашките в молове или гари са чести места за измами – някой ще изпусне чантите си в края на ескалатора и в създалата се суматоха съучастник ще измъкне вашата. В някои случаи човекът, „изпуснал” чантите си може да твърди, че сте го бутнали и дори сте го наранили, така че ще поиска обезщетение. Дори да бързате, предложете му да оформите това в най-близкия полицейски пункт и ще видите, че предложението ви лекува. 

„Ще ме снимате ли?” е измама в два варианта. Край туристически обект любезен непознат ви предложи да ви снима с вашата камера или смартфон и докато се суетите да позирате, ще изчезне заедно с вашето устройство. 

Снимка - fodors.com

Сходният трик е да ви помолят вие да снимате някого с телефона му, но ще ви го подадат така, че да го изпуснете. Обикновено старото устройство ще се разбие, а непознатият гневно ще настоява да му го платите. И докато спорите, няма да забележите, че съучастник пребърква джобовете или чантата ви.

И най-сетне – най-простата кражба – просто да грабнат портфейла или ръчната ви чанта, докато се качвате в обществен транспорт, така че вратите да се затворят и вие да отпътувате, докато крадецът ще остане отвън. Друга опция е измамници на мотор да грабнат малката ви чанта с документи и пари, особено когато сте натоварени с покупки. 

Така че ако се каните да пазарувате, подгответе си удобна голяма чанта, която да не заема двете ви ръце или пък използвайте услугата „доставка до хотела”, която много реномирани магазини прелагат. Ако пък ще пазарувате на живописен местен пазар с пари в брой, не ги теглете от улични банкомати, а използвайте тези в банките или в хотела ви.

Какво да направите, ако все пак станете жертва на измама? Първо, снабдете портфейлите и чантите си с GPS устройства за проследяване. Често измамниците вземат само парите в брой или продаваеми ценности, но не и кодираните банкови карти. Следвайки GPSа, може да намерите портфейла или чантата си изхвърлени наблизо, заедно с „неоползотворените” вещи.

Отидете в полицията. Дори да не открият задигнатите ви предмети, ще помогнете да се регистрират престъпленията и районите, в които се случват. 

Ако сред задигнатите вещи е паспортът ви, незабавно сигнализирайте посолството на вашата страна, което предполага преди пътуването да се снабдите с необходимите телефонни номера. Добре е като туррист да имате фотокопие на документа ви за самоличност, за да бъде открит и „обезвреден” по-бързо, а вие да получите нов за по-кратък срок.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: