Стартира третото издание на „Най-добър младежки стартъп на България“

Стартира третото издание на „Най-добър младежки стартъп на България“ Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Над 300 младежи с над 160 проекта участват в националния конкурс за иновативни бизнес идеи

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева даде старт на конкурса „Най-добър младежки стартъп на България“ за 2024 г. в София Тех Парк. 

Над 300 младежи с над 160 проекта участват в състезанието за иновативни бизнес идеи, който Фонд на фондовете и Стопанският факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ организират за трета поредна година. Кандидатите тази година са три пъти повече спрямо предишните издания на състезанието. Инициативата е под патронажа на Министъра на иновациите и растежа и в партньорство с Министерството на образованието и науката и още над 40 организации от инвестиционната и предприемаческа екосистема.

Две трети от включените проекти са на отбори от 2-ма до 5-ма младежи, а близо 50 са индивидуалните участници, които ще потърсят съмишленици за идеите си в рамките на конкурса. Започва и двумесечната менторска програма, подготвена за всички над 300 студенти и младежи от страната, потърсили внимание от инвеститорите и възможности за развитие на идеите им за успешен стартиращ бизнес. 

Тази година над 40 организации в предприемаческата екосистема подкрепят инициативата. Техни експерти ще бъдат ментори в десетките уебинари, уъркшопове, менторски сесии, обучения, гейминг срещи и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди на участниците и етапа на реализация на техните проекти. С това форматът дава платформа с национално покритие за развитие на предприемачески умения у младите хора и предоставя сцена на студенти и млади хора до 29 години да покажат своята визия за това кои нови технологии, ключови сектори и последни научни открия ще играят съществена роля в съвременния свят. 

Идеите за иновации са в разнообразни сектори: биотехнологии, епигенетика, изкуствен интелект, селско стопанство, електронна търговия, възобновяема енергия и зелени решения, маркетинг, журналистика, изкуства, спорт и свободно време, грижа за здравето и медицински технологии, химия, финанси, човешки ресурси и др. Голяма част от тях съчетават конкретна научна област и приложение на нови технологии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: