Румъния и България влизат в „малкия” Шенген

Румъния и България влизат в „малкия” Шенген Снимка: Euronewa

След 13 години чакане, от днес гражданите на двете страни ще пътуват по въздух и вода без гранични проверки

Заради опасения (на Австрия) от приток на бежанци и търсещи убежише, сухопътният граничен контрол остава в действие, припомня Euronewa  Ще продължат и граничните проверки между България и Румъния.

Не може да се отрече, че българските и румънските граждани и особено бизнесът се чувстват донякъде подценени. И България, и Румъния са убедени, че отговарят на всички изисквания за пълноправно присъствие в Шенген, отчитайки, че решението е изцяло политическо. 

За президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче свободното пътуване по въздух и вода е „голям успех за двете страни”. Тя подчерта, че Европейският съюз става най-голямата зона за свободно движение в света и изрази убеждението си, че „Заедно изграждаме една по-силна, по-обединена Европа” за всички граждани на Европейския съюз

Граничните служби на двете страни заявиха, че са подготвени за промяната и ще засилят бдителността си, анализирайки множество фактори, в т.ч. подозрително поведение. Екипите на румънската гранична полиция и имиграционните служби са увеличени и ще извършват проверка на документи на случаен принцип.

През януари 2023 г. Хърватия изпревари Румъния и България и стана пълноправен член на Шенген и се присъедини към еврозоната, въпреки че влезе в ЕС по-късно. София и Букурещ очакват до края на годината Шенгенските правила да обхванат и сухопътния транспорт, а местните валути да бъдат заменени от еврото през 2025 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: