Топ 7 държави с нулев подоходен данък

Топ 7 държави с нулев подоходен данък

Системите за данъчно облагане могат значително да варират в различните държави, като влияят върху решенията за всичко – от преместване, до бизнес инвестиции.

За търсещите страни без данък върху доходите на физическите лица съществуват няколко възможности по света. Да разгледаме седем държави, в които жителите не се облагат с данък върху доходите:

Известни със своите плажове с розов пясък и тюркоазени води, Бермудските острови се отличават и с това, че нямат данък върху добавената стойност (ДДС), данък върху продажбите или данък добавена стойност. Вместо това правителството извлича приходите си от мита, данъци върху заплатите и други косвени данъци.

Сгушено на Френската Ривиера, малкото, бляскаво княжество Монако отдавна е магнит за богатите, отчасти поради политиката си за нулев данък върху личните доходи. Но предприятията, с изключение на тези, които печелят над 75% от приходите си извън Монако, подлежат на 33,33% данък върху печалбата.

Основен световен данъчен рай, Каймановите острови могат да се похвалят, че нямат преки данъци. Включително, няма данък върху наследството, данък върху добавената стойност или данък върху капиталовите печалби. Правителството генерира приходи чрез търговски тарифи, такси за разрешителни за работа и данъци във финансовия сектор.

С икономика, силно зависима от туризма и офшорното банкиране, Бахамските острови не налагат данък върху доходите на своите жители, както и данък върху наследство, капиталови печалби или данъци върху добавената стойност. Вместо това се прилага данък добавена стойност (ДДС) за определени стоки и услуги.

Със своята процъфтяваща икономика, модерна инфраструктура и висок стандарт на живот, Обединените арабски емирства (ОАЕ) е привлекателна дестинация за много емигранти. Част от тази привлекателност е нулевият данък върху доходите на физическите лица, въпреки че има корпоративен данък, налаган на чуждестранни банки и петролни компании.

Друга държава от Персийския залив с огромно въглеводородно богатство – Катар, предоставя на жителите си няколко данъчни преференции, включително без данък върху личните доходи. Но, подобно на ОАЕ, налага корпоративни данъци на чуждестранни компании в определени сектори.

Оман е сред държавите от Персийския залив, които не налагат данък върху доходите на физическите лица. Приходите на държавата идват предимно от петролния и газовия сектор, въпреки че продължават усилията за диверсификация на икономиката и намаляване на зависимостта от петрола.

Въпреки че идеята за нулев данък върху доходите е привлекателна, потенциалните емигранти трябва да вземат предвид и други аспекти, като разходите за живот, косвените данъци и цялостното качество на живот. Освен това фирмите и физическите лица трябва винаги да се консултират с данъчни специалисти, за да разберат напълно последиците от преместване в данъчен рай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: