Кои са най-силните и най-слабите паспорти в света през 2023 година

Кои са най-силните и най-слабите паспорти в света през 2023 година Снимка: henleyglobal.com

Начело на класацията са Япония, Сингапур и Южна Корея

Компанията Henley & Partners представи резултатите от Индекса на паспортите в света за първото тримесечие на 2023 г., които се основават на данни от Международната асоциация за въздушен транспорт. 

За пета поредна година Япония оглавява класацията на най-силните паспорти в света по брой безвизови дестинации, достъпни за притежателите на паспорти на тази страна  -193 държави от общо 227.  Сингапур и Южна Корея заемат второ място с резултат от 192 безвизови дестинации.

Гражданите на Афганистан, чийто паспорт остава на последно място, могат да пътуват  без визи само до 27 страни по света. Това е със 166 страни по-малко от Япония. Анализът на експертите на Henley & Partners показва връзка между силата на паспорта и икономическото влияние на страната .Притежателите на паспорти от Афганистан, Ирак (29 безвизови дестинации) и Сирия (30) всъщност са лишени от възможността не само за безвизово пътуване, но и за икономическо развитие.

Каква е връзката между силата на паспорта и икономическото влияние

Новото проучване се основава на данните от Индекса на паспортите на Henley и данните на Световната банка за БВП на страните. То оценява 199 паспорта по отношение на показателя "сила на паспорта" (Henley Passport Power, HPP). Този показател показва частта от световния БВП, който всеки паспорт осигурява на своите притежатели благодарение на възможностите им за безвизово пътуване.

На макро ниво, проучването на Henley & Partners показва , че само 6% от паспортите в целия свят дават на своите притежатели безвизов достъп до повече от 70% от световната икономика.

Така например, японският паспорт дава безвизов достъп до 193 дестинации (85% от света). Заедно тези страни представляват 98% от световната икономика (при това приносът на Япония към световния  БВП е едва около 5%). За сравнение с паспортите последните страни в списка, притежателите на нигерийски паспорти могат да получат безвизов достъп само до 46 дестинации (20% от света) и на тези страни се падат едва 5% от световния БВП. В дъното на рейтинга афганистанският паспорт осигурява безвизов достъп до 12% от света и по-малко от 1% от световния БВП.

От гледна точка на процента от световния БВП, САЩ и Китай са отговорни съответно за 25% и 19%, но притежателите на американски паспорти могат да получат безвизов достъп до още 43% от световния БВП, в резултат на което общият им дял достига 68%, докато в същото време притежателите на китайски паспорти могат да получат безвизов достъп само до допълнителните 7%, като общият им показател съставлява само 26% от световния брутен вътрешен продукт.

Южна Корея и Русия имат сходни национални БВП, съставляващи около 1,9% от световното икономическо производство. Въпреки това Южна Корея има 192 бала в Индекса на паспортите, което дава на притежателите на паспорти достъп до 81% от световния БВП, докато Русия има 118 бала, което дава на притежателите на руски паспорти достъп само до 19% от световната икономика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: