Австрия все още не иска да пусне България и Румъния в Шенген

Австрия все още не иска да пусне България и Румъния в Шенген Снимка: ankasam.org

"Шенген трябва да стане по-добър, а не по-голям. Все още не виждам голям напредък в това отношение, така че не мога да си представя промяна сега", каза вчера австрийският вътрешен министър Герхард Карнер, цитиран от Euronews

Според него, граничният контрол, който наложиха   Австрия, Германия, Полша, Чешката република, Словакия, Словения, Италия и Дания през последните месеци, е достатъчно сериозна причина да се предотврати по-нататъшното разширяване на Шенгенското пространство. 

През първите десет месеца на 2023 г. ЕС стана свидетел на близо 331 000 нередовни преминавания на границите, като близо половината нелегални мигранти са използвали маршрута през Централното Средиземноморие.

„От решаващо значение е Европейската комисия най-накрая да инвестира сериозно в защитата на външните граници и да предприеме стъпки, за да направи тези външни граници по-сигурни. Това в крайна сметка ще направи шенгенска система функционираща“, посочи Карнер.

От своя страна, Фернандо Гранде-Марласка, вътрешният министър на Испания, която е ротационен председател на ЕС, каза пред репортери, че страната му ще продължи да работи „много усилено“ по темата „до края на нашето председателство“ - забележка, която изглежда предполага, че кандидатурите могат да бъдат подложени на гласуване по-късно този месец. „По-силна Европа е Европа с Румъния и България като пълноправни членове на Шенгенското пространство“, заяви Гранде-Марласка.

Неговият румънски колега Мариан-Каталин Предою не коментира "спекулациите" за извънредно гласуване преди края на годината, при което Австрия потенциално може да се въздържи, но посочш, че са в ход "интензивни дискусии" с Виена за намиране на дипломатическо решение. Според изявленията на Карнер обаче, нищо не предвещава промяна в позицията на Австрия.

Нидерландия също се противопоставя на присъединяването на България, с опасения за върховенството на закона, въпреки че тази позиция се счита за малко по-гъвкава от ветото на Австрия. 

Проучвателна мисия, изпратена наскоро в България, даде "наистина успешни" резултати за подготовката на страната за членството ѝ в Шенген, припомни европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, и увери, че ще настоява решението за присъединяването на Румъния и България да бъде взето още тази година. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: