Внимание! Нова вълна от телефонни измами в Европа

Внимание! Нова вълна от телефонни измами в Европа Снимка: geekwire.com

Испанската полиция е арестувала над 100 души, обвинени в кражба на близо един € 1 милион от потребители на WhatsApp по схемата „Ваш близък е в беда”

Арестите на престъпната група са започнали през февруари и все още продължават, съобщава вестник El Pais. Задържаните са обвинени в измама, пране на пари и участие в престъпна организация.

Според испанската Guardia Civil, измамените са превели на посочени сметки суми от € 800 до € 55 000, смятайки, че помагат на близките си. Само в провинция Аликанте са регистрирани близо 240 жертви и поне още толкова в Барселона, Жирона, Мадрид, Малага и Валенсия. На свой ред Испанската национална полиция е заловила престъпна банда от около 60 измамници, успяла да измъкне от разтревожени роднини над € 460 000

Правило на схемата е, че „спешната ситуация” с „пострадалия” е станала в друг град, така че среща с него и помощ на място не е опция. Често атакувани са туристи или командировани, които в момента не са на адреса си по местожителство. Елементарната схема е обаждане от името на „пострадалия”, който е „наблизо”, но си е изгубил телефона и няма достъп до банковите си сметки, така че се обажда от непознат номер и посочва „нова” банкова сметка. 

При „по-технологичния” вариант измамниците се представят за служители на съответната мобилна мрежа и чрез популярни формули („Разговорът се записва”) и въпроси за идентификация получат двустепенния код на атакувания телефонен номер, клонират го и получават достъп до всички контакти на потребителя в WhatsApp-групата му.

Жителите на Обединеното кралство също са станали жертва на измамата. През ноември британската полиция издаде предупреждение, след като регистрира скок в докладите за опити на престъпници да получат контрол над акаунти в WhatsApp – и в много случаи са успели, източвайки около € 1.5 милиона от сметките на британски граждани. За момента не е установена връзка между измамите във Великобритания и Испания.

Органите на реда предупреждават, че обикновено след разбиване на основната група измамници в една страна, престъпленията бързо скачат в съседни държави. Съветът на експерти по сигурността е при подобни сценарии да се свържете с други  близки или с надеждни инстанции като полиция и банки, за да проверите достоверността на информацията. Правоприлагащите органи подчертават също, че в случаи на спешни ситуации официалните институции никога не искат незабавно изпращане на пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: