Разследват серия кражби на редки руски книги от библиотеки в Европа

Разследват серия кражби на редки руски книги от библиотеки в Европа Снимка: theins.ru

Крадат се предимно ранни издания на Пушкин и други и руски книги от ХIХ век, пише The New York Times (NYT)

Руската инвазия в Украйна отприщи вълна на престъпност и на пазара на антики, припомняйки отново древноримската максима „Книгите имат своя съдба”. Вълната от кражби на ценни руски книги започва през 2022 г., когато двама рускоговорящи „учени”, отиват да „изследват” първи издания на Пушкин и Гогол в университетска библиотека в Естония След четири месеца библиотекарите открили, че всички „изучавани” книги са подменени със съвършени фотокопия, които само експерт би разобличил. 

Скоро се разкрива мащабна координирана поредица от кражби в европейски библиотеки.По данни на Европол, от национални и универсиетски библиоеки в Латвия, Литва, Германия, Финландия, Франция, Швейцария, Полша и Чехия са изчезнали повече от 170 книги на стойност над $ 2,6 милиона

Най-тежко е пострадала библиотеката на Варшавския университет, от където са откраднати 78 редки руски книги, всяка с цена от стотици до хиляди долари. Моделът най-често е замяна на оригиналите с висококачествени копия.

От Европол казват, че някои от откраднатите книги са продадени от аукционни къщи в Москва и Санкт Петербург, „което на практика ги прави невъзстановими”. Според букинисти, крадени книги няма как да попаднат на легални търгове, но очевидно не и в Русия. „Реализират” се чрез частни продажби с посредници, разплащат се в брой и е трудно да се проследят. 

Плюс това, западните санкции срещу Русия забраняват продажбата на ценни руски книги на руски граждани, които традиционно захранват черния пазар на ценни издания, отбелязва NYT. От друга страна библиотеките са лесна мишена за „доставчиците”, защото често не разполагат с достатъчно средства, за да си осигурят защита на ценностите както в музеите например. 

Според Европол, във връзка с кражбите са арестувани девет грузински граждани. NYT разполага с документи от разследване на френската полиция, според които кражбите се осъществяват от престъпен клан. Членовете му обикалят Европа с автобуси, набелязват си карта на библиотеките на Стария континент, издирват редки руски книги, правят им висококачествени копия и подменят с тях оригиналите, които пък лесно продават в Русия. 

Френската полиция е арестувала първите трима през ноември, а през април тази година в Грузия са задържани още четирима, при които са открити над 150 ценни библиотечни книги. В Естония и Литва в затвора са други двама грузинци, единият заподозрян за кражби на книги в няколко европейски страни. 

Според букинисти, руски книги с библиотечна маркировка често се предлагат за продажба. През ХХ век съветските правителства разграбват и национализират частнибиблиотеки, а много от ценните книги се озовават на запад. В същия период руски емигранти разпродават книжните си колекции, за да се издържат. През Втората световна война горят и се унищожават много библиотеки, а фондовете им се разграбват. След разпадането на СССР руските библиотекари изпадат в нищета и понякога се виждат принудени да продават библиотечни книги, за да оцелеят.

През нашия век книжният поток се връща на изток. Новите руски богаташи се изживяват и като колекционери на руски културни артефакти, без да задават въпроси за произхода им. През 2018 г. една от най-големите частни западни колекции от руски книги е продадена на търг в Christie's за над $ 2,2 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: