Делта-вариантът на коронавируса е по-заразен, но не по-смъртоносен от оригиналния

Делта-вариантът на коронавируса е по-заразен, но не по-смъртоносен от оригиналния

Актуална информация за епидемичната обстановка на 18 юни 2021 г.

У нас 

В момента обстановката в региона на Плевен е спокойна, с най-ниски стойности в страната и е много подходяща за ваксиниране", каза директорът на РЗИ д-р Илиян Минчев, като допълни, че не се предвижда затягане на мерките във връзка със съобщението за открит делта-вариант на вируса. Заболеваемостта е около 15 на 100 хиляди души население на 14-дневна база. 

Проучвания сочат, че индийският (делта) вариант е 200% по-заразен от оригиналния вариант на вируса от Ухан. Вероятно той е най-заразен от известните досега варианти”, каза пред Нова телевизия доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести, като поясни, че до момента няма данни при заразяване с него болестта да протича по-тежко или с повече усложнения.   

В разгара на втората вълна през ноември миналата година Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов” преструктурира Втора клиника по ортопедия и травматология в поредното отделение за болни от коронавирус. Днес това отделение беше закрито.  
По време на третата вълна COVID-19 отделенията в „Пирогов" стават 12 с общо 498 легла. Отделно 4 реанимационни сектора се борят за живота на най-тежко болните. „Закрихме последното COVID-19 отделение и се молим да не се налага да го откриваме отново", написаха от института във Фейсбук, като добавят, че ваксините са обещанието, че няма да се наложи отново да се отварят допълнителни болнични отделения. Лекарите напомнят, че „Пирогов” имунизира без почивен ден от 08,30 до 23,00 часа в делнични дни и до 17,30 в събота и неделя. 

Към дата 16.06.2021 г. в България има доставени близо 4,5 милиона дози от 4-те разрешени за употреба ваксини. Най-много са доставените дози от ваксината на Пфайзер - над 2,8 млн. дози, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Приложените дози са малко над 1,6 млн., а налични са близо 3 млн. дози. Заявените от България количества са близо 13 млн. Доставките на РНК ваксините се извършват регулярно, което позволява предвидимост при планирането и изпълнението на ваксинационната програма, добави той.  

Съобщенията за постваксинални реакции към момента са 2502 при обявените 1 577 024 направени ваксини. Най-често се съобщава за такива след векторна ваксина, докато при РНК ваксините такива реакции са по-редки. Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24-48 часа, каза още Кирилов. 

По отношение на необходимостта от поставяне на трета доза след завършена вече ваксинация, той поясни, че в момента се провеждат клинични изпитвания, първоначалните резултати от които се очакват през юли и август. През есента се очакват и резултатите от клиничните изпитвания при лица под 12 години.

Данните за България 

През последните 24 часа в страната са установени 110 нови носители на коронавирусна инфекция, показват данните от Единния информационен портал. Най-много са новозаразените в София-град - 41. Нови случаи не са регистрирани в областите Бургас, Ловеч, Разград, Стара Загора, Силистра и София-област. Активните случаи са 10 427. В болниците в страната се лекуват 1764 души, диагностицирани с COVID-19, като в интензивните отделения са настанени 215 от тях. Общият брой на потвърдените случаи у нас е 420 859, сред тях има 13 437 медици. Болестта отне живота на 23 души през последното денонощие. С тях жертвите на пандемията у нас стават 17 980. Оздравели са 392 452 души. 

За денонощието са поставени 18 233 ваксини, а от началото на имунизационната кампания те достигнаха 1 637 956. С две дози са ваксинирани 735 898 души. 

По света 

Жертвите с усложнения от коронавирус надхвърлиха 4 милиона в глобален мащаб. Докато броят на новите случаи и смъртните случаи намаляват в страни като САЩ и Великобритания, някои държави изпитват недостиг на ваксини, тъй като делта-вариантът на вируса, който е много по-заразен от оригиналния, е доминиращ по света, съобщава Reuters. Първите пет държави по общ брой смъртни случаи - САЩ, Бразилия, Индия, Русия и Мексико - представляват около 50% от всички смъртни случаи в света. Най-висока смъртност е отчетена в Перу, Унгария, Босна, Чехия и Гибралтар. В момента най-тежко е положението в Латинска Америка, където се отчитат 43 от всеки 100 случая на заразяване в света. Деветте държави, отчитащи най-много смъртни случаи на глава от населението през последната седмица, също са в Латинска Америка.  

Москва затваря фензоната си за Евро 2020 и забранява събиранията на над 1000 души заради скок на случаите на COVID-19, заяви кметът на руската столица ден след като съобщи, че случаите в Москва са се утроили само за няколко дни. Временно се спират и всички масови увеселителни събития, затварят се също танцовите зали. „Не исках да го правим, но трябва", написа Сергей Собянин на своята страница в интернет.  

Броят на смъртните случаи от коронавирус в Русия за последното денонощие е 453, от тях 78 са регистрирани в столицата. Това е и най-високата стойност от м. януари насам. Броят на новозаразените за последното денонощие достигна до 9056 случая. Градът и областта станаха първите, въвели задължителна ваксинация за определени категории жители, съобщи ТАСС. Сред тези, които ще бъдат ваксинирани задължително, са работници в търговията и ресторантьорството, здравеопазването, енергетиката, социалната защита, транспорта, образованието, банките и комуналните услуги, както и служителите в областната и регионалната администрация. 

Американското правителство обяви, че ще отдели 3,2 милиарда долара за  ускоряване проучванията и разработките на лекарства за лечението на COVID-19, които до 1 година да получат разрешение от Администрацията по храните и лекарствата и да влязат в употреба.  

Междувременно Китай обяви, че разследването за произхода на коронавируса трябва да бъде насочено именно към САЩ, след като проучване, публикувано тази седмица от Националния здравен институт на САЩ, показа, че болестта се е разпространявала там още през декември 2019 г. „Всички теми, свързани с биооръжията, които страната има, трябва да бъдат обект на контрол", заяви пред държавния таблоид Global Times Зенг Гуанг, главен епидемиолог от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Той добави, че Съединените щати не само са се забавили при тестването на хората в ранните етапи от заболяването, а също така са дом на много биологични лаборатории. 

Почти всички случаи на COVID-19 в Обединеното кралство, открити през последната седмица, са причинени от варианта делта, се казва в днешната актуализация на Public Health England. Данните показват и увеличение на хоспитализациите в сравнение с алфа-варианта, въпреки че две дози от коронавирусната ваксина осигуряват „висока степен на защита срещу хоспитализация, оценена на над 90%". „Увеличението е предимно в по-младите възрастови групи, голяма част от които са неваксинирани, но сега са поканени да се ваксинират", коментира д-р Джени Харис, изпълнителен директор на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство. 

Половината от населението на Германия вече е получило поне една доза ваксина срещу коронавируса, съобщи германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА. На фона на нарастващите опасения относно делта-варианта на заразата, който преобладава във Великобритания, в страната той оказва слабо въздействие. Около 41,5 млн. души или 50,1% от цялото германско население са получили първата си ваксинация, уточни Шпан. Втора доза ваксина са получили 29,6% от населението. Данните от института „Роберт Кох" показват значителен спад на новозаразените до 1076 души през последните 24 часа спрямо 2440 преди седмица. Въпреки това здравните власти предупредиха, че е рано за по-нататъшно разхлабване на ограничителните мерки. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: