Какво решиха през седмицата управляващите за здравеопазването ни

Какво решиха през седмицата управляващите за здравеопазването ни

Национални планове за готовност при пандемия и за ваксиниране бяха утвърдени от МС

През изминалата седмица бяха взети няколко важни решения, касаещи здравеопазването у нас. Целта на тези решения е в обществото да се създаде впечатление, че кризата с пандемията от коронавирус е под контрол, а хаосът с недостига на болнични легла и лекарства, неясните алгоритми за действие и невъзможността за тестване на всички желащи, ще бъдат преодолени.

На редовно заседание на Министерски съвет в сряда, 2 декември, бе приет Национален план за готовност при пандемия. „Планът има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес", подчерта здравният министър Костадин Ангелов.  
В четвъртък, 3 декември, народните представители взеха решение да бъдат закупени четири ваксини срещу COVID-19. Съгласно решението на парламента, кабинетът ще се включи в споразуменията за покупка на ваксини, сключени от ЕК с фармацевтичните гиганти AstraZeneca, Sanofi, Pfizer Inc. и BioNTech и Manufacturing GmbHand. Здравният министър увери многократно, че ваксините ще бъдат доброволни, безплатни и ще се поставят след подписано информирано съгласие. Той информира още, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. 

На извънредното си заседание в петък, 4 декември, Министерският съвет прие националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Според него са разработени пет фази за ваксиниране на българските граждани.  

В първата фаза попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти. Общо - 243 600 души.  
Това са високорискови групи, които могат да предадат заразата, а ваксината ще им помогне да изпълняват служебните си задължения.  

Втора фаза включва педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица. 

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.  

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.   

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.  

Страната ще бъде разделена на 6 региона. В тях ще бъдат разположени регионални здравни инспекции, които ще отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в съответния регион, съобщи здравният министър. 

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца; 
Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе; 
Район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра; 
Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград; 
Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали; 
Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас. 

На заседанието доц. Ангел Кунчев съобщи, че се забелязва подобрение на данните след въвеждане на новите ограничителни мерки, като добави, че още е рано да се радваме. Той изрази надежда, че скоро ще има повече положителни новини. 

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов поясни целите и задачите на новосъздадената структура - тя ще координира логистиката, приемането, получаването, съхраняването и разпределението на ваксините и ще отговаря за прецизиране на броя на хората за имунизация. Щабът ще отговаря и за осигуряването на специалисти и финансови средства. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: