МС прие Национален план за готовност при пандемия

МС прие Национален план за готовност при пандемия

На редовно заседание на Министерски съвет бе приет Национален план за готовност при пандемия. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, предаде БНР. 

Основните цели на плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки. 

Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес“, подчерта министър Ангелов. 

При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии. 

Приетият пандемичен план се отнася за каквато и да е зараза, не само за COVID-19, стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. „Планът дава основните насоки и точки, като се започне от това наистина как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица и да намалим заболеваемостта и смъртността, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура", посочи доц. Кунчев. 

Ключово значение има комуникацията, посланията към хората, правдивата и навременна информация и на какъв език я казваме – дали той е разбираем за хората", каза още той.  

„До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Този план ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване, а днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините – проф. д-р Красимир Гигов, ген. директор на Българския Червен кръст“, съобщи още министър Ангелов. 

До края на тази седмица ще бъдат осигурени хладилници за съхранение на ваксината. Те ще бъдат 4 на брой – 3 ще са в София, един в РЗИ, Бургас, обясни той. 

Всеки български гражданин ще има достъп до същите ваксини, до които имат достъп европейските граждани, гарантира министърът, като добави, че всеки желаещ ще подпише информирано съгласие преди ваксинирането. Очаква се ваксинацията да започне в началото на следващата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: