Принадлежи ли бъдещето на „рециклираните” пътища?

Принадлежи ли бъдещето на „рециклираните” пътища? Снимка: wikimedia.org

Изследователи от австралийски университет са съзадли нов вид смес, състояща се от рециклирани автомобилни гуми и чакъл, която се оказва подходяща за изграждането на пътища.

 

Новият материал е първият по рода си, изграден от подобни елементи, а структурата му е така оптимизирана, че да отговаря на всички стандарти за безопасност по отношение на строежа на пътища.

 

Новата смес е отговорът на въпроса какво да бъде приложението на над 1 милион стари автомобилни гуми, както и на огромното количество строителни отпадъци, генерирани годишно. Също така тя е и „зелената” алтернатива на обикновения асфалт, чиято основа са нефтени продукти.

 

При новия материал пътищата ще са по-дълготрайни поради по-голямата му гъвкавост, а и ще са и по-неподатливи на напукване.

 

Но от какво всъщност са направени пътищата ни към момента?

Пътищата имат 4 слоя, като последният, 4-ти, е асфалтът, който е лепкава полутечна маса, съставена предимно от битум (битумът се получава при преработката на нефт). Странно или не, но доста хора не осъзнават, че на практиката настилките, върху които се движат, са изградени с помощта на изкопаеми горива, което допълнително вреди на природата.

 

Според проучвания за построяването на километър път са нужни около 320 барела суров петрол.

 

За масовото използване на новия материал в строежа на шосета ще са нужни повече рециклирани стари автомобилни гуми и строителни отпадъци. Според главния изследовател от университета RMIT в Мелбърн, професор Джи Ли, към момента строителната индустрия произвежда значително повече отпадъци, отколкото се рециклират.

 

За да решим проблема със замърсяването, трябва едновременно да ограничим количеството отпадъци, което попада в природата, и да повишим обема на рециклирането. Да намерим подходящи приложни полета за нашите рециклирани материали е от огромно значение както за нас, така и за природата като цяло”, завърши професор Ли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: