Ензим разгражда пластмасови отпадъци за часове

Ензим разгражда пластмасови отпадъци за часове Снимка: broadee.com

Интердисциплинарен екип в Тексаския университет в Остин е създал ензимен вариант, който разгражда продукти от полимер полиетилен терефталат (PET), за една седмица, а в някои случаи и за 24 часа.

Новият авангарден процес за рециклиране носи безкрайни възможности във всяка една индустрия, в това число при управлението на отпадъците, но и в преработката и повторната употреба на собствени продукти в някои сектори, смятат учените. 

Екипът е нарекъл ензима FAST-PETase (функционална, активна, стабилна и толерантна PETase). Разработката се състои основно в модифицирането на бактерии, които разграждат пластмаса. Процесът се осъществява от машинно обучен изкуствен интелект. Пет от постигнатите мутации са показали свойството да разграждат пластмасата бързо, при различни условия в околната среда. 

Една от най-силните страни на процеса е неговата обратимост - след като ензимът свърши своята работа за разпадането на пластмасата на основните ѝ молекулярни единици, учените демонстрират, че могат да ги „съберат” отново, създавайки цикъл за бърза деполимеризация и повторна реполимеризация. 

Засега FAST-PETase е тестван при температури до 50°С, върху 51 различни пластмасови опаковки, пет различни полиестерни влакна и тъкани и бутилки за вода от PET – пластмасата, която присъства в купища потребителски продукти и съставлява 12% от глобалните пластмасови отпадъци, от които за момента се рециклират едва 10%. 

Така че, FAST-PETase може да помогне донякъде. Ензимът е сравнително евтин, мащабното му промишлено производство не е особено трудно, транспортирането му също. 

При огромните количества пластмасови отпадъци и при положение, че за момента разграждането им е оставено най-вече на природата – а това продължава десетки, дори стотици години - алтернативни стратегии очевидно са отчаяно необходими и новият ензим може да стане една от тях.

Изследването, публикувано в сп. Nature, е убедително доказателство за силата на обединените усилия между различните дисциплини – синтетичната биология, биохимията и изкуствения интелект.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: