Швейцария е световен лидер в рециклирането на метали

Швейцария е световен лидер в рециклирането на метали Снимка: swissinfo.ch

Заводът за изгаряне и рециклиране на отпадъци KEZO в община Хинвил извлича ценни метали като алуминий, платина и злато от пепелта.

Но не всичко, което блести, е злато, а най-ценният отпадък при рециклирането са електронните отпадъци, тъй като съдържат благородни метали. „При сегашната цена на златото е много доходоносно“, казва Даниел Бони, управляващ директор на KEZO, изтъквайки, че бизнесът му е не само доходоносен, но и екологичен. 

Когато заводът KEZO отваря врати преди 15 години, никой не знае дали системата за рециклиране на метали ще работи, припомня swissinfo.ch. Сега в Швейцария заводите за рециклиране на метали са пет, а още два са в проект. Скоро всички швейцарски заводи за преработка на отпадъци ще ги филтрират за злато, което е нечувано в други страни.

„Нашата система е уникална и не се използва никъде другаде по света“, казва Бони. В KEZO всичко, което не се рециклира, се изгаря. Изгарянето на отпадъци е норма в Швейцария, но в световен мащаб е по-скоро изключение.

Според Световната банка само 11% от отпадъците по света се изгарят, докато почти 40% завършват на сметищата. В Северна Америка процентът надхвърля 50%, докато Япония следва примера на Швейцария, като изгаря 80% от отпадъците си. 

Даниел Бони обяснява, че възстановяването на метали се осъществява чрез филтрирането на суха пепел, макар че методът понякога е критикуван, че създава прахова среда, опасна за здравето на работниците. Но машините в завода в Хинвил изглежда не пропусат никакви частици дори през инспекционните отвори, а целият заводски пейзаж с чистотата си прилича по-скоро на гигантска научна лаборатория.

„Италианците също използват тази система, за да пестят вода“, обяснява Даниел Бони, но е съгласен с друг производствен недостатък - процесът е изключително шумен. Но „Това е производство, ние правим метал“, казва той. Ръководеният от него завод произвежда около 1,2 тона чист алуминиев гранулат на ден, а годишният добив на злато е около 540 тона.

Сега Даниел Бони и екипът му обмислят как да оползотворят и остатъчната пепел – например като съставка в цимент или в пътното строителство, което вече се прави по света. Така рециклирането, осъществявано в KEZO, се включва в пъстроцветния пъзел, създаващ картината на една от най-богатите държави в света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: